Dondurmada sağlıksız üretime dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Dondurmada sağlıksız üretime dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2007 00:00

Yaz aylarıyla birlikte tüketimi artan, büyük küçük herkesin zevkle yediği dondurma, sağlıksız koşullarda yapıldığında ve uygun olmayan yerlerde saklandığında tifoya kadar varabilen çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Alıcı, dondurmanın besin değerinin oldukça yüksek bir gıda olduğunu, içinde protein, karbonhidrat, yağ gibi temel besin ögelerinin yanı sıra A, C, D, E ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi çeşitli mineraller içerdiğini söyledi.

SAĞLIK PROBLEMİNE NEDEN OLABİLİR : Sağlık kurallarına uygun yapılan dondurmanın hiçbir zararının olmadığını, içinde bulunan minerallerin faydalı olduğunu belirten Alıcı, ancak "sağlıksız koşullarda yapılan, uygun olmayan yerlerde saklanan dondurmanın, tifoya kadar varabilen çeşitli hastalıklara neden olabileceği" uyarısında bulundu. Alıcı, ABD’de, geçmiş yıllarda bozuk yumurtalarla yapılmış olduğu belirlenen ev yapımı dondurmalara bağlı salgın hastalıklar görüldüğünü söyledi. Ciddi sağlık problemlerine neden olabilecek enfeksiyon hastalıkları riskini önlemek için dondurma yapımında kullanılan tüm maddelerin temiz bir ortamda, standart ölçü ve ısıda hazırlanması, gereken ısıda depolanmasının zorunlu olduğunu belirten Alıcı, "Bu koşulların eksiksiz yerine getirilmiş olması, dondurmanın hem lezzetli hem de güvenilir olmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

İSHAL BELİRGİN ÖZELLİK: Alıcı, üreticilerin insan sağlığını gözetmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle süt, yumurta ve krema gibi kolay bozulabilen malzemelerin temininde, kullanımında ve saklanmasında özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Alıcı, dondurmadan kaynaklanan hastalıkların genellikle kendini ishalle gösterdiğini belirterek, tıp dilindeki adlarıyla Salmonella ssp, Escherichia coli, Brucelle ssp, Yersinia Enterocolitica, Bacillus Cereus, Listeria Monocytogenes ve Campylobacter Jejuni gibi çeşitli bakterilerin görülebileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!