Güncelleme Tarihi:
KUKLA ustası Dede Fatih Kolçak, kukla sanatını sokaklarda gösteri yaparak yaşatmaya çalışıyor. Zabıta ile sorun yaşadığını anlatan Kolçak, “Kuğulu Park’ta gösterimiz sırasında 20 kişilik zabıta ekibi gelerek gösteriyi engelledi. Malzemelere el koydu. Uzun tartışmalardan sonra malzemeleri geri alabildik” dedi.
Yedi yıldır kukla sanatıyla uğraşan 36 yaşındaki Dede Fatih Kolçak, aynı zamanda Marjinal Artistlik Sanatlar Kulübü’nün kurucusu. Kulüpte marionette, kukla, pantomim, mask ve kara tiyatro dallarında sanatlarını icra eden üç arkadaş, toplumsal kaosa, linç kültürüne, kapitalizme karşı olduklarını belirtiyor.
Zabıtadan şikayetçi
Masalların modern dünyanın ve teknolojinin gölgesinde kaldığını belirten kukla ustası Dede Fatih Kolçak, Ankara dışında İstanbul ve İzmir’de de yaptığı gösterilerinde televizyonların çocukları zehirlediği konusunu işlediğini ifade etti.
Sokaklarda yaptığı gösterilerde en çok zabıtalardan şikayetçi olan Kolçak, sürekli olarak oyunlarına müdahale edildiğini söyledi. Kukla ustası Kolçak, şunları söyledi:
“Ben yedi yıldır kukla sanatını sokaklarda yaşatmaya çalışıyorum. Ancak en büyük problemlerimizi belediyelerle yaşıyorum. İstanbul Kadıköy’de böyle bir problem yaşadık. Önce bizi arka sokaklarda gösteri yapmaya zorladılar, sonra da tamamen yasakladılar. Bir ay önce Ankara’ya geldik ve Çankaya Belediyesi’ne bir dilekçeyle başvurduk.
Pullu dilekçe var
Henüz dilekçemize bir cevap alamadık. Marjinal Artistlik Sanatlar Kulübü’nün diğer bir üyesi olan pandomim sanatçısı arkadaşım iki gün önce Kuğulu Park’ta yaptığı gösteri sırasında 20 kişilik zabıta ekibi gelerek gösterisini engelledi. Malzemelerine el koydu. Uzun tartışmalardan sonra malzemelerini geri alabildi. Bizler sokaklarda sanatımızı icra etmek istiyoruz, çünkü sanatı seviyoruz.”
Zaman zaman çeşitli organizasyonlarda da gösteri yapan Kolçak, kukla sanatını devam ettiren çok az insan kaldığını, özellikle çocuklara bu sanatın tanıtılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Harçlıklarıyla yoksul aileye kurban aldılar
KIRIKKALE’nin Bahşılı ilçesindeki bir okulun öğrencileri harçlıklarından biriktirdikleri parayla aldıkları kurbanlığı yoksul bir aileye hediye etti.
Özel Anadolu Yakamoz İlköğretim Okulu Meclis Başkanı Derviş Tonga’nın başlattığı Kurban Bayramı yardım kampanyası kapsamında, okula yardım kutusu bırakıldı.
Çok üzülüyorduk
Yaklaşık 10 günde öğrenciler okul harçlıklarıyla kampanyaya destek vererek 620 lira toplanması sağladı. Öğrenciler toplanan parayla ilçedeki kurban satış pazarından aldıkları koçu süsleyerek maddi durumu iyi olmayan Karakoç ailesine hediye etti.
Okul Müdürü Mevlit Yıldız beş yıldır öğrencilerin bayramlarda bu tür kampanyalar yaparak yardıma muhtaç aileleri sevindirdiğini belirterek, her bayram yardımların farklı ailelere verildiğini söyledi.
Eşi kanser olan Elif Karakoç ise öğrencilerin böyle bir davranış sergilenmesinin kendisini çok duygulandırdığını ifade ederek “Tüm öğrencilerimize teşekkür ederim. Öğrencilerimiz küçük ama yürekli büyük. Eşim kurban kesemediğimiz için çok üzülüyordu” dedi.
Okul Meclis Başkanı Derviş Tonga da paylaşmanın insanlar arasında dayanışmayı artıracağını anlatarak, arkadaşlarına kampanyaya verdiğini destekten dolayı teşekkür etti.