Güncelleme Tarihi:
Kavuzsuz arpa ekmeğinin, beta-glukan açısından zengin olduğunu belirten Ali İlkbahar, “Kavuzsuz arpa, beta-glukan açısından çok zengin. Buğdayın ve ekmeğin kabuğunda bulunan beta-glukan, kavuzsuz arpa ve ekmeğinde 10 kat daha fazla. Arpa ekmeğinin bütün alanlarında mevcut. Kavuzsuz arpa ekmeği diyabet hastaları için önemli bir besin kaynağı. Beta glukan içeren ekmeğin, bağışıklık sistemini güçlendirip, kansere, gribe, özellikle domuz gribine karşı bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olduğu, kan şekerini ve kolesterolü düşürdüğü, yüksek lif içeriği nedeniyle kolon kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olduğu, uzun süren bilimsel araştırmalar sonunda ortaya konuldi.”
ÜRETİMİ 2103’TE BAŞLADI
Kavuzsuz arpalı ekmek, Hacettepe Üniversitesi, Halk Ekmek Fabrikası ve Gıda ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları sonucunda 2013 yılında imzalanan protokolün ardından üretilmeye başlandı. 100 gram olarak üretilen kavuzsuz arpalı ekmek, 50 kuruş fiyatla Halk Ekmek büfelerinde ve 7 farklı satış yerinde bulunabiliyor.
KAVUZSUZ ARPA NEDİR?
Kültüre alınmış arpaların, tane yapılarına göre kavuzlu ya da kavuzsuz olarak 2 ana kategoriye ayrıldığını belirten İlkbahar, kavuzlu arpaların, daha çok hayvan beslenmesinde ve malt endüstrisinde; kavuzsuzların ise insani gıda olarak kullanıldığını söyledi. İlkbahar, şöyle devam etti:
“Kavuzsuz arpanın içeriğindeki lif oranı yüksek. Birçok tahıl, sadece dış kepek tabakasında lif içermesine rağmen, arpa tüm tanesinde lif içerir."
BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIYOR
Bağışıklık sisteminin sigortası olarak nitelendirilen "beta-glukan" molekülü, mevsimsel değişiklikle birlikte artan salgın hastalıklara karşı etkili bir molekül olarak biliniyor. Beta-glukan'ın sık enfeksiyon geçiren, uzun süre antibiyotik alan çocuk veya erişkinler tarafından kullanılması tavsiye ediliyor.