Dolmuşun çarptığı bisikletliden çağrı var: Başkalarının canı yanmasın

Güncelleme Tarihi:

Dolmuşun çarptığı bisikletliden çağrı var: Başkalarının canı yanmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2024 10:23

Kent genelinde yaşanan bisikletli kazalarına bir yenisi daha eklendi. Ankara’da aktif bisiklet kullanıcısı olan Hakan Aydın, Eskişehir Yolu’nda bisikletiyle giderken arkadan gelen dolmuşun çarpması sonucu yaralandı. Aydın, “Başkalarının başına gelmesin, canı yanmasın. Trafikte bisikletliler de görülsün, sürücüler araçları dikkatli kullansın” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Ankara’da kentin araç trafiğine yönelik planlanmasının ağır bedelini en çok bisikletliler ve yayalar ödüyor. Yaşanan kazalar, birçok kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden oluyor. Başkentte son yaşanan bisikletli kazasının adresi geçen pazar günü Eskişehir Yolu oldu. Ankara’da aktif bisiklet kullanıcısı olan Hakan Aydın, Eskişehir Yolu üzerinden Kızılay istikametine doğru ilerlerken arkadan gelen dolmuşun çarpması sonucu yaralandı. Vücudunda kırık ve sıyrıklar oluşan Aydın, dört günlük tedavinin ardından taburcu edildi.

KENDİMİ HASTANEDE BULDUM

Dolmuşun çarptığı bisikletliden çağrı var: Başkalarının canı yanmasın

Hem kent genelinde bisiklet yollarının yaygınlaştırılarak daha güvenli hale getirilmesi hem de sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini dile getiren Aydın, kaza anını ve sonrasında yaşadığı zorlukları Hürriyet Ankara’ya anlattı: “Eskişehir Yolu’ndan Kızılay güzergâhına doğru giderken arkadan bir dolmuş çarptı. Şeridimde gidiyordum, koruyucu ekipmanlarım vardı. Önce lastik ve fren sesi duydum ve daha sonrasında kendimi yerde buldum, dört gün boyunca hastanede yattım. Vücudumda kırıklar ve sıyrıklar oluştu. Aynı şekilde başkalarının başına gelmesin, canı yanmasın. Trafikte bisikletliler de görülsün, sürücüler araçları dikkatli kullansın. Öte yandan kent genelinde bisiklet yolları da yaygınlaştırılarak bisikletliler için daha güvenli hale getirilebilir.”

Haberin Devamı

BİSİKLET YOLLARI ARTIRILMALI

Dolmuşun çarptığı bisikletliden çağrı var: Başkalarının canı yanmasın

Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (ABİDOSD) Başkanı Murat Yumrutaş da alınabilecek önlemleri sıraladı. Yumrutaş, şunları söyledi: “Bugüne kadar trafik kazalarında hem başkent Ankara’da hem diğer illerimizde birçok arkadaşımız yaralanmış, sakat kalmış veya hayatını kaybetmiştir. Yaşanan bisikletli kazalarının nedenine bakacak olursak hız limitlerine uyulmaması, sürücülerin dikkatini yitirmesi, trafik işaretleri ve sinyal kurallarına uyulmaması, telefon kullanımı veya yorgunluk gibi etkenler, alkol ve yasaklı madde kullanımı, bilinçsizlik gibi unsurlar karşımıza çıkmaktadır. Bisikletli ölümlerini azaltmak için stratejik bir planlama yapmak gerekir. Şehirler bisiklet dostu bir şekilde tasarlanmalı ve bisiklet yolları artırılmalı. Bisikletli ulaşım teşvik edilmeli ve toplum bu konuda bilgilendirilmeli. Akıllı trafik sistemleri ve sensörlerle bisiklet trafik daha iyi yönetilmeli. Bisikletli ölümlerinin azaltılması, sadece yerel yöneticilerin değil, tüm toplumun ortak sorumluluğudur. Alınacak önlemler ve uygulamalar, bisikletli bireylerin güvenliğini artırarak daha sürdürülebilir ve güvenli bir ulaşım sistemi oluşturmaya katkıda bulunabilir.
ŞOFÖRLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Bisikletli kullanıcılar için özel yollar ve geçişler, kazaları önleyebilir. Gece sürüşleri için yolların yeterince aydınlatılması ve bisiklet yollarının belirgin şekilde işaretlenmesi, kazaların önlenmesine yardımcı olabilir. Sürücüler ve toplu taşıma şoförleri için trafik güvenliği ve bilinçlendirme eğitimi düzenlenmelidir. Trafik düzenlemeleri denetimleri ve cezai önlemler de atılacak adımlarda önemli bir yer tutar. Trafik kurallarına uymayan sürücüler için cezai yaptırımlar ve denetimlerin artırılması gerekli, toplu taşıma şoförleri ve diğer araç kullanıcılarının kurallara uygun davranmaları bisikletlilere karşı daha dikkatli olmaları sağlanmalıdır. Dolmuş ve diğer toplu taşıma araçlarının trafikteki ilerleyişlerini ve sürücülerinin davranışlarını düzenlemek ve denetlemek için daha sıkı kurallar getirilmelidir. Bu, trafik akışının daha güvenli ve düzenli olmasını sağlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!