Güncelleme Tarihi:
Ankara’da yaşayan ve Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde temizlik işçisi olarak görev yapan Fırat Kalkan, parkları temizlerken topladığı yaprakları sanata dönüştürmeye devam ediyor. Geçen sene iki sergi açan ve bu sene de çalışmalarına yenisini ekleyen Kalkan, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel yapraklarla Kuğulu Park’ta iki kuğudan oluşan ve ortasında kalp bulunan bir tasarım hazırladı. Eserini, sadece sevgililer için değil doğaya, aileye, hayvanlara ve içinde sevgi barındıran herkese adadığını belirten Kalkan, özetle şunları söyledi:
ÖNEMLİ OLAN SEVGİYİ İÇİNİZDE HİSSETMEK
“Geçen seneden bu yana yeni eserler hayata geçirdim. Şu anda yedi tane eserim var farklı özel günler için hazırladığım, bu yedi eserin de her birinin özel bir günü ve anlamı var. Aslında tek bir çalışma. 14 Şubat Sevgililer Günü için de bir çalışma gerçekleştirdim iki tane kuğu yaptım ve ortasını kalp şeklinde tasarladım. Bu özel günde insanların sevgilisi olmayabilir veya bu sevgisini ailesine, doğaya, ağaca, hayvanlara yansıtıyor olabilir. Önemli olan bu sevgiyi içinizde hissetmek. Benim bu hayattaki en büyük destekçim, sevgim annem örneğin. 14 Şubat’ta sevgiliniz olmayabilir ama sokakta parkları temizleyen, çöpleri alan emekçilere bir ‘Günaydın’ demek bile inanılmaz bir sevgi dilidir. En azından günümüz güzel geçiyor. Sevgililer Günü’nde bir SMA’lı veya lösemili bir çocuğun hayatına dokunmak, bağışta bulunmak bile o kadar özel ki... Ya da bir sokak hayvanına ödül maması alıp onun karnını doyurmak, mutlu etmek de sevgilerin en yücesidir. Yapmış olduğum çalışmada da tüm bunlara özellikle değinmek istedim. Yapraklarla olan çalışmamı artık başka bir boyuta taşıdım. Hayallerim ve hedeflerim var. 350’ye yakın eser hayata geçirdim. İleride bu eserlerimi geliştirip SMA’lı ve lösemili çocuklara bağış yapmak istiyorum.
SİNCAPLARLA ARAMDA BİR BAĞ KURDUM
Boş zamanlarında fotoğrafçılıkla da uğraşan Kalkan, Seğmenler Parkı’nda bulunan sincapların da fotoğrafını çekti. Doğadan aldığı ilhamla da çekmiş olduğu kareleri yapraklarla sanata dönüştürdü. Kalkan, önce fotoğrafını çektiği sonra da yapraklarla tasarladığı çalışmasını şöyle anlattı: “Üç yıldır amatör fotoğrafçılıkla uğraşıyorum ve buna yönelik dersler alıyorum. Dünya fotoğraf sanatını öğreniyorum, sincaplarla yolum da bu noktada kesişti. Fotoğraf kursuna gitmeden evvel Seğmenler Parkı’ndan geçiyorum, giderken de elime kavrulmuş fındık alıyorum ve fındıkları sincaplara götürüyorum. Hemen hemen her gittiğimde sincapları görüyorum. Onlarla aramda adeta bir bağ oluştu. Önce fotoğraflarını çektim daha sonra ise yapraklarla bir tasarım oluşturdum. Kısacası, doğadan ilham alıp sanata dönüş yaptım.