Doğalgaz zammına Danıştay’da dava

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz zammına Danıştay’da dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 00:00

Son zamla birlikte doğal gazda yılbaşından bugüne kadar olan yüzde 82 oranındaki artış tüketici dernekleri harekete geçirdi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, yapılan zammın "Anayasanın sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu" kaydetti.

TÜKETİCİ Dernekleri, doğal gaza, 1 Kasım’dan geçerli yapılan son zammın iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Danıştay önünde yaptığı açıklamada, TÜDEF, Tüketiciyi Koruma Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Bursa Tüketicileri Koruma Derneği, Eskişehir Tüketiciler Derneği ve Adana Tüketiciler Derneği olarak, BOTAŞ’ın 1 Kasım 2008 itibariyle konutlarda yüzde 22,5, sanayide yüzde 22 oranında zam öngören kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtıklarını bildirdi.

Son zamla birlikte doğal gaza 10 ayda 5 kez olmak üzere toplam yüzde 82 oranında zam yapıldığına dikkati çeken Çetin, bunun "Anayasanın sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu" kaydetti. Çetin, şöyle konuştu:

Sırtımızdan vurulduk

"Özellikle son doğal gaz zammıyla tüketici, kış ortasında sırtından vurulmuştur. Enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü, işçi ve memur maaşlarının son 5 yılda, yılda yüzde 2 ila 5 aralığında arttığı, doların bir ay öncesine kadar 1,15 YTL olduğu, petrol fiyatlarının 145 dolardan 65-70 dolara gerilediği gerçeği gözönüne alınırsa, yıl içinde daha önce yapılan zamlarla birlikte yüzde 82’ye varan doğal gaz zammı kararı, Anayasanın sosyal hukuk devleti ilkesine de aykırıdır.

Doğal gaz zammının ardından elektrik zammı da kuyrukta beklemektedir. Elektriğe 10 ayda yüzde 58 zam yapılmış, kısa süre içerisinde yüzde 10-15 oranında bir zam daha yapmanın hazırlığı devam etmektedir."

Tahsil edilemeyen alacak

Ali Çetin, BOTAŞ’ın bazı kamu kurumlarından tahsil edemediği 15 milyar YTL alacağın, zammın nedenleri arasında yer aldığını kaydederek, "Tahsil edilemeyen alacakların, silinen gecikme zammı alacaklarının, yüksek maliyetle kredi kullanmanın birim doğal gaz maliyeti içindeki payı yüzde 30 ila yüzde 40 arasındadır. İdari kusurlar nedeniyle işletmenin ettiği zarar, bu kararlarda etkisi bulunmayan tüketiciye yüklenemez" dedi.

Çetin’in açıklaması, "Zam zam zam, ucuzluk ne zaman" sloganlarıyla son buldu. Danıştay önündeki açıklama sırasında, "Ulaşılabilir enerji en temel tüketici hakkıdır, özelleştirilemez", "Zam tiryakisi ampulü söndürelim", "Fakirden alıp zengine verdiler, kahramanına ’recohood’ dediler" yazılı pankartlar taşıyan tüketicilerden biri de üzerinde "Tüketici ’doğal kaz’ değildir" yazılı kaz kostümüyle dikkati çekti.





HER KESİMDEN TEPKİ - Doğalgaz zammına tepkiler devam ederken önceki gün de bir grup İşçi Partisi üyesi Ankara Sakarya Meydanı’nda basın açıklaması yaparak doğalgaz zammını protesto etmişti.

MHP’ye göre zamlar

Büyükşehir kaynaklı

n Süleyman DEMİRKAN

MHP TBMM Grup Başkanvekili Oktay Vural, BOTAŞ’ın doğalgaza yaptığı son yüzde 22.5’luk zam ile son 10 ayda yüzde 80’i bulan zamların en büyük nedenlerinden birinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ödemediği EGO borçları olduğunu savundu.

Geçmişte BOTAŞ Genel Müdürlüğü de yapan Vural, Ankara Hürriyet’in "Yapılan zamlarda EGO borçlarının etkisi var mı" sorusuna, "Elbette var. Olmaz olur mu? BOTAŞ’ta genel müdürlük yaptığım için bilirim; yatırım maliyetleri, geliri gideri hesaplanırken, tahsil edilemeyen alacaklar dikkate alınır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uçan kuşa borcu var. Ayrıca, Hazine’ye de çok yüksek meblağda borcu var. Yapılan son zamda, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu kuruma olan borçlarının etkisinin olmadığını söyleyen Başbakan ve diğer yetkililer doğruyu söylemiyorlar" dedi.

EGO’nun doğalgaz sayacı için abone başına 150 dolar yerine 300 dolar aldığını anımsatan Vural, "Bu, açıkça bir hortumlama olayı. Hortumlamada müseccel bir marka haline geldiler. Hortumdan öte, bunlar boru hattı döşediler. Güya, Büyükşehir Belediyesi’nin BOTAŞ’a borçlarını ödemesi için EGO özelleştirildi. Bu kurum özellikle kemiksiz, borçsuz olarak birilerine verildi. Borçlarını ise millet ödeyecek. EGO’yu alan ise kemiksiz alacak"

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, "Krizi fırsata çevireceğiz" dediğini de anımsatan Vural, "AKP, doğalgaza zamlarıyla tam bir kriz fırsatçılığı yapıyor. Kendileri için fırsat, vatandaş için ağır, insafsız bir bedel" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!