Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 20:23
Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü, doğal gazın emniyet kurallarına dikkat edildiği takdirde güvenli bir yakıt olduğunu bildirdi.
BAŞKENT Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü, doğal gazın emniyet kurallarına uygun kullanıldığında "güvenli bir yakıt" olduğunu belirterek, uyulması gereken temel kurallar konusunda vatandaşı uyarıyor.Doğal gazın kurallarına göre ve gerekli emniyet tedbirleri alınarak kullanıldığında güvenli bir yakıt olduğunu bildiren yetkililer, bunun için uyulması gereken temel kuralları şöyle sıraladılar:"Doğal gaz projelerinizi ve tesisatlarınızı mutlaka şirketimizden sertifika almış firmalara yaptırınız. Evsel ısınmada genelde iki tip cihaz kullanılmaktadır. Hermetik tip cihazlar, yanma için gerekli olan havayı dış ortamdan alıp yanmış gazı geri dış ortama veren cihazlardır. Hermetik cihazlar dış atmosfere duvarı olan banyo, wc, mutfak, yatak odaları gibi yerlere de yerleştirilirler. Bacalı cihazlar ise yanma için gerekli olan havayı bulundukları ortamdan alıp yanmış gazları uygun bir baca vasıtasıyla dışarı atan cihazlardır. Bacalı cihazlar 8 metreküpten küçük hacimli yerlere yerleştirilemez. Hacimleri ne olursa olsun bacalı cihazlar balkon, yatak odası, banyo, wc gibi yerlere tesis edilemezler.
SERTİFİKA ŞARTBu tip cihazlardan bacalı (soba, kombi, şofben v.b.) cihaz kullanacaksanız mutlaka kuruluşumuzdan sertifika almış firmalara bacalarınızı test ettiriniz. Olumlu baca raporunuzu almadan cihaz taktırmayınız. Proje onayı ve muayene raporu alınmadan cihazlarınızı işletmeye aldırmayınız." Renksiz, kokusuz ve zehirsiz bir gaz olan metan gazından oluşan doğal gaz yandığında kimyasal özelliğinden dolayı bacadan yaklaşık olarak 1,6 kilogram su buharını atmosfere attığını bildiren yetkililer, atılan bu su buharının, bacanın iyi yalıtımlı olmaması nedeniyle, bacada yoğunlaşarak baca iç sıvalarının dökülmesine neden olduğunu ve buna bağlı olarak ölümlere yol açtığını kaydettiler.Konut veya iş yerinde gaz kokusu hissedildiğinde, kibrit, çakmak kullanılmamasını, elektrikli cihazların çalıştırılmamasını, elektrik düğmelerinin açıp kapatılmamasını isteyen yetkililer, "Konutunuzda doğal gaz, baca gazı kokusu, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve bunlara benzer anormal durumlarla karşılaştığınızda doğal gaz cihazlarınızı kapatarak ortamı acilen havalandırınız ve 24 saat hizmet veren 187 nolu acil arıza telefonunu arayınız" uyarısında bulundular.
20 YILDA 110 KİŞİ ankara’da 1988 yılından bugüne kadar bacalı cihazlardaki baca tıkanmaları nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerinden yaklaşık olarak 110 kişinin yaşamını kaybettiğini ve bin kadar kişinin zehirlendiğini bildiren yetkililer, şunları kaydettiler: "Bacalarınızı yılda en az bir kez kış sezonu öncesi mutlaka temizlettiriniz. Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatmayınız" uyarısında bulundular.