Doğadaki 5 bin şapkalı mandardan 100 kadarı zehirli

Güncelleme Tarihi:

Doğadaki 5 bin şapkalı mandardan 100 kadarı zehirli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 11:50

Doğadaki 5 bin şapkalı mandardan 100 kadarı zehirli

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- MANTAR zehirlenmelerinin en çok yağışın bol olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında artığına dikkat çekildi. İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş,"’Doğada 5 bin şapkalı mantar çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan 100 kadarı zehirli iken, neyse ki 15-20 kadarı ölümcül toksin içermektedir" dedi.

ZEHİRLENMELERİN YÜZDE 95'DEN FAZLASI AMATÖR TOPLAYICILAR

Dr. Bektaş, Ülkemizde 2014 yılında doğa mantarlarından 5 BİN 228 kişinin zehirlendiğini, bu vakalardan yüzde 95i'nin ise amatör mantar toplayıcıları ile oluştuğunu kaydetti. Zehirli mantarları, yenebilir olan zehirsiz mantarlardan ayırt etmenin mümkün olmadığını belirten Dr. Bektaş, "Hiçbir basit yöntem ile zehirli mantarlar ayırt edilemez. Ancak bir mantar (mikoloji) uzmanı bu ayrımı yapabilir. Uygun koşullarda saklanmayan kültür mantarlarının da toksik (zehirli) olabileceği unutulmamalıdır" dedi.

BALAYI DÖNEMİNE DİKKAR

Zehirlenmelerin büyük kısmının, basit besin zehirlenmesi şeklinde olduğunu kaydeden Dr. Bektaş, "Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal (kanlı olabilir) ile seyreder. Ancak; beyin, böbrek ya da karaciğer gibi hayati organları etkileyen toksinler içeren mantar türleri ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir. Erken dönemde (1-2 saat) görülen kusma, düşük toksitesi olan mantarları düşündürürken, 6 saatten sonra kusma olması ölümcül olabilecek mantarlar ile zehirlenmeleri akla getirmelidir. Bazen zehirlenme dönemini takiben 24 saatlik ‘’Balayı’’ denilen, şikayetlerin geçtiği sessiz dönem olabilir. Önlem alınmazsa bunu ölümcül sonuçlar izleyebileceğinden, her türlü mantar zehirlenmesi hastanede yatırılarak izlenmeli ve tedavi edilmelidir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!