Güncelleme Tarihi:
* Ankara Dağcılar Birliği ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı İsmail Kaymak, “Doğaya çıkan ve kendini doğaya teslim eden herkes dağcıdır” diyor.
Ankara’da, özellikle de hafta sonları yüzlerce kişi kendini doğaya bırakıp hiking (yürüyüş) yapıyor. Hem kentin stresinden uzaklaşıyorlar, hem de yeni yerler keşfediyorlar. Ankara Dağcılar Birliği ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı İsmail Kaymak, doğa yürüyüşleri konusunda tüm merak edilenleri Hürriyet Ankara’ya anlattı.
* Nedir dağcılık? Herkes dağcı olabilir mi?
Doğada bir metre yükselsen ya da alçalsan, yaptığın faaliyetin adı dağcılıktır. Doğaya çıkan ve kendini ona teslim eden herkes aslında birer dağcıdır. İlk adım, hareket noktanızdır. Dağda ilk adımı attığınızda, zirveye artık çok az kalmıştır. Her küçük adım, hedefe götüren amaçtır. Fakat küçük amaçlar kocaman bir adım olur ve seni dağın zirvesine çıkarır. Adımlarında dağ ile konuşursun. Dağ olursun. Dağın göğsünü batonla deler, botunla deşersin. Tırmandıkça ışıyoruz, yürüdükçe anlıyoruz.
* Ankara, dağcılık konusunda beklentileri karşılayabiliyor mu?
Ankara çok şanslı bir coğrafya. Oldukça zengin yürüyüş rotalarına sahip.
* Nereler mesela?
Öncellikle Kızılcahamam’da orman yürüyüşü yapabileceğiniz onlarca rota var. İnanılmaz görsellikler ve parkurlar sunuyor. Ankara’nın en yüksek yeri Emeklidede ile Işık Dağı var. Işık Dağı, 2 bin 32 metreyle gerçekten Ankara’nın simgesi oldu. Aluç Dağı da bunun içerisinde birçok festivale de ev sahipliği yapan harika bir dağ. Nallıhan’da Sarıçalı Dağı ve kuş cennetindeki Kız Tepesi çok farklı dağ deneyimleri ortaya koyuyor. Kazan’da, Güdül’de, Çamlıdere’de ve Karagöl’de insanların doğayla buluşabilecekleri yerler var. Keşfedilmeye açık bir yeraltı şehri Mahkeme Ağacı ise merak uyandıran rotalardan.
DOĞA EN İYİ TERAPİSTTİR
* Ankara’da ve kulübünüzde kaç dağcı var?
Ankara’da, 17 tane resmi kulüp var. Ankara’da hiking (yürüyüş) yapan insan sayısı 2 bin civarında ve düzenli olarak bunun her hafta yaklaşık 500-600’ü yürüyüş yapıyor. Bu düzenli yürüyüş yapanların bir bölümü Ankara Dağcılar Birliği Spor Kulübü’nün altındaki gruplarla yürüyor. Ankara Dağcılar Birliği Spor Kulübü, kurucusu olduğum Anadolu Leylekleri, Bağımsız Trekking, Özgür Rota ve Yol Arkadaşım doğa gruplarından oluşuyor.
* Dağcılarla beraber ne tür etkinlikler düzenliyorsunuz?
Kulüp olarak kaya tırmanışı, spor tırmanış, oryantiring, dağcılık, günübirlik ve kamplı yürüyüşler yapıyoruz. Okullarda doğa eğitimleri ve seminerleri gerçekleştirerek, gençlerin de doğada aktifleştikleri alanlar yaratmaya çalışıyoruz. Ailelerle, çocuklarıyla da kamplar yapıyoruz. Çocuklarımızı da doğaya kazandırmaya çalışıyoruz.
* Sosyalleşmek için gelen insanlar var mı?
Benim bir düsturum var: ‘Doğa en iyi terapisttir.’ Örneğin, iş yerinde birbiriyle konuşmayan, selam vermeyen insanlar doğada bir taşın üstünden diğer taşa çıkarken birbirinin elini tutuyor. Dereyi geçerken birbirine yardım ediyor. Orada hırslar yok. Orada küskünlük ya da kin yok. Doğada bizim hiçbir şey katılmamış ilk halimiz var. O saf halimiz. Bu anlamda gerçekten bir sosyalleşme ve bir tür arınma söz konusu oluyor.
Size ulaşmak isteyen insanlar neler yapmalılar?
Bize web sitemizden, Facebook adresimizden ya da telefonla ulaşabilirler.
EN ÖNEMLİ MALZEME AYAKKABI
Özel kıyafet vb. gibi önem teşkil eden şeyler var mı? Çantanızda olmazsa olmazlarınız neler?
Doğa yürüyüşü mevsime göre, havanın durumuna göre değişiyor. En önemli malzeme ayakkabıdır. Ayakkabımızda bileği ve ayağı kavrayan, su geçirmez ve nefes alabilir botlar tercih edilmeli. Giyim, mevsime göre katmanlar halinde olmalıdır. İç ve ara katmanlarda hafif, soluyabilen ve çabuk kuruyabilen malzemeden üretilmiş kıyafetler, dış katmanlarda ise ek olarak su geçirmez özellikli malzemeler olmalı. Mevsim şartlarına göre eldiven, bere, kar maskesi, güneş gözlüğü, şapka ve tozluk kullanılmalıdır. Her çantada öncelikle rotanızın durumuna göre, yol üzerindeki su kaynaklarının durumu olmalı. 1.5–2 litre su bulunmalıdır. Çeşitli sandviçler ve meyvelerden faydalanabilirsiniz. Her çantada düdük, çakı, ateş başlatıcı malzeme (çakmak, kibrit), kafa lambası, güneş ve dudak kremi, kişisel ilaç ve ilk yardım malzemeleri, büyük boy bir çöp torbası, kâğıt peçete ve ıslak mendil olabilir.
Malzeme ve ekipman seçimini nasıl yapıyorsunuz?
Yürüyüş yaparken, dağ etkinliği ya da kaya tırmanışı yaparken malzeme önemlidir. Çünkü yanlış malzemenin sonucu çok ağır olabilir. Faaliyet sırasında kullanılan emniyet ipleri, yardımcı ip (halat), kuşaklar, düşme önleyiciler ile bağlayıcılar ile diğer çeşitli dağcılık ekipmanları öncelikle alınacak malzemelerdir.
HERKES DAĞ DENEYİMİNİ YAŞAMALI
Dağcılığın zorlu yanları var mı? Aranıza katılmak isteyen kişilere söylemek istedikleriniz nelerdir?
Her yapılan faaliyetin zor yönleri var. Sadece şu çok önemli: Doğanın, dağın kuralları var. O kuralları bilmeden ve siz o kurallara hazır olmadan onun içine girmeyin. Giriyorsanız da bizim gibi bunu profesyonelce yapan kişilerle girin. Bence herkes dağ ve doğa deneyimini bir şekilde yaşamalıdır. İnsan neden doğaya çıkmak ister? Çünkü insanın hayatı kendine tanıdığı şanslardan ibaret. Doğa, dağ, insanı çağırır; o çağrıya kulak verirsin. Doğanın çağrısına uymazsan, ünlü bir Alman atasözünün dediği gibi karşıya geçmek için derenin gelip geçmesini bekleyen köylü gibi, hep derenin bu tarafında kalırsın. Doğayı dinleyelim. O dereye girip karşıya geçelim. Bu şansı kendimize tanıyalım.