Güncelleme Tarihi:
Başkent Ankara’da bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Uluslararası Ankara Moda Fuarı’ ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bugün son bulacak olan fuara ilgi yoğun olurken, fuar katılımcıları da hazır giyim ve tekstil üzerine gerçekleştirdikleri çalışmaları beğeniye sunuyor. Fuara Anadolu’nun, kırsal kesimin geleneksel kıyafetlerini, ögelerini ve değerlerini tanıtmak, kırsalla kent arasında köprü kurmak amacıyla katılan Tohumluk Vakfı da, hem Anadolu’ya hem de başkent Ankara’nın kültürüne ait kıyafet ve ürünleri başkentlilerle buluşturuyor. Amaçlarının kırsalla şehir yaşamında bir etkileşim yaratmak olduğunu söyleyen Tohumluk Vakfı Ankara İl Sorumlusu Nermin Paçacı, Hürriyet Ankara’ya özetle şunları söyledi:
BAŞKENTİN KÜLTÜREL DEĞERLERİ
“Fuar kapsamında gerçekleştirilen ‘Hasat’ defilemizde kültürümüzü yansıtan orijinal Anadolu kumaşından yapılan, modernize edilmiş kıyafetleri sergiledik. Fuar standımızda da yine Anadolu’dan, başkent Ankara’dan pek çok kıyafetimize yer verdik. Örneğin, Beypazarı’nın en önemli kıyafetlerinden olan bindallımız oldukça dikkat çekiyor. Beypazarı’nda gelinin en değerli ziynet eşyası bindallıdır. Bele altın veya gümüş kemer takılır. Anadolu’nun pek çok yöresinde görülen bu elbiselerin çeşitli modelleri ve işleme motifleri bulunur. Beypazarı’nda bindallı elbise genç kızlar ve yeni gelinler tarafından giyilir. Gelinler günümüzde kına gecelerinde bu bindallılara benzer bindallıları giyerler. Her genç kıza annesinden kalan bu değerli elbiseyi, ‘çevre’ adı verilen minik örtülerin işlenmesiyle süslenmiş tülbentler tamamlar. Öte yandan, başkentimizin önemli bir değeri olan Ankara’nın beş beyazı olarak nitelendirilen Ankara keçisi tiftiğinden tasarlanmış olan çanta ve Anadolu kültürüne ait heybe de fuar alanımızda sergilenmekte. Nallıhan’ın iğne oyalarından oluşturulmuş ürünleri de unutmamak gerek.
FARKINDALIK YARATMAYI AMAÇLIYORUZ
Tohumluk Vakfı olarak, sürdürülebilir bir geleceğin temelini doğa ve çevreyle uyumlu yaşam tarzlarında görüyoruz. Bu nedenle, küresel çevresel sorunları moda aracılığıyla ifade ederek, dünyaya ilham vermek ve bilinç oluşturmak için buradayız. Bu fuarda, doğanın zenginliklerini ve biyoçeşitliliğini korumanın modaya nasıl ilham verebileceğini gözler önüne sermek istiyoruz. Sergilediğimiz her tasarım, sürdürülebilir tarımdan iklim krizine, ormansızlaşmadan okyanus kirliliğine kadar pek çok küresel soruna dikkat çekiyor. Doğadan ilham alarak yarattığımız bu eserlerle, hem gezegenimizi hem de modanın geleceğini koruma yolunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Çünkü moda, sadece bir ifade biçimi değil, aynı zamanda bir değişim aracı olabilir. Geleceği şekillendiren her tasarımın, çevremize olan etkisini göz önünde bulundurmalıyız. Bugün burada, sürdürülebilir moda anlayışını ve doğa dostu tasarımları kutlarken, dünyamıza daha iyi bir gelecek sağlamak için hep birlikte adım atıyoruz.”
DOĞAYLA DOST OLMASI ÖNEMLİ
Fuara sürdürülebilir bir gelecek temasıyla katılım sağladıklarını belirten Tohumluk Vakfı gönüllüsü, kimya mühendisi Dr. Figen Ar ise, “Tohumluk Vakfı, kentle köy arasında etkileşimi ve entegrasyonu sağlamayı, kadınları, çocukları ve gençleri güçlendirmeyi amaçlayan bir vakıf. Bugün burada tamamen gönüllü esasına dayalı olarak bulunuyoruz ve yine hep birlikteyiz. Sürdürülebilirlik, temel amaçlarımızdan biri. Elimizi attığımız her şeyi sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Bu, moda, çocuk gelişimi, kadınların güçlendirilmesi, gıda üretimi olabilir. Aklınıza ne geliyorsa her şeyin sürdürülebilir olması ve doğayla dost olması önemli” ifadelerini kullandı. Bir diğer vakıf gönüllüsü olan mühendis Yonca Ekinci Babuç ise, “Bugün burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Günümüzle, geçmişi birleştirmek çok güzel bir duygu, özellikle sürdürülebilirlik açısından” ifadelerini kullandı.