DMİ’ye ilk meteoroloji mühendisi genel müdür

Güncelleme Tarihi:

DMİ’ye ilk meteoroloji mühendisi genel müdür
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 00:00

Cumhuriyetin 76 yıllık kuruluşu olan Devlet Meteoroloji İşleri, ilk kez bir meteoroloji mühendisi genel müdürü kavuştu. Mehmet Çağlar, "Atamamın meteoroloji camiası açısından önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

DEVLET Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü’ne atanan Mehmet Çağlar, kurumun 76 yıllık tarihinde bu göreve getirilen ilk meteoroloji mühendisi oldu.

Kurumun neredeyse yarım yüzyıla yaklaşan tarihi boyunca çdok değerli genel müdürlerin hizmet ettiğini belirten Çağlar, "Bir meteoroloji mühendisi olarak ben de Sayın Veysel Eroğlu’nun takdiriyle atanmış bulunuyorum. Atamamın meteoroloji camiası açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü meteoroloji bir ilim. Meteorolojik incelemeleri yaparken çok büyük oranda matematiksel, istatistiksel modeller kullanılıyor. Ciddi bir eğitim ve altyapı gerektiriyor" dedi.

Türkiye’de akademik anlamda meteorolojik eğitim veren tek kurumun İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunduğunu belirten Çağlar, bunun dışında bir de Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi bulunduğunu söyledi.

Uygulamada, teknoloji kullanımının başarıyla gerçekleştirilmesi açısından yüksek lisans ya da doktora düzeyinde çalışmalar yapılması gerektiğini anlatan Çağlar, "Bu kapsamda hizmet etmekten onur duyuyorum. Genel müdürlüğümüzü uluslararası alanda ilk 10 kurum arasına çıkarmak için çok çalışarak, teknolojiyi iyi kullanarak, hizmet ettiğimiz sektörlerle bir araya gelerek müşteri odaklı çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu.

İlgi sürekli artıyor

Küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliği sorununun meteoroloji biliminin önemini daha da artırdığını vurgulayan Çağlar, "Ulaşıma çok büyük hizmet veriyoruz. Hava, kara, deniz ulaşımı başta olmak üzere. Bir uçak kalkarken, inerken meteorolojik verileri alarak, hangi seviyede uçacağını, hızını hava şartlarına göre belirliyor. Gemiler de mutlaka meteorolojik verileri almak zorunda. Kara ulaşımında da önemli, vatandaşın birisi veya ulaşım sektöründekiler yollar üzerinde meteorolojik faktörleri bilmek zorunda. İşte tüm bunların eksiksiz yapılması meteoroloji bilimine yabancı olmamakla mümkün oluyor" dedi.

Hayati sayılabilecek birçok görevi başarıyla yürüttüklerini anlatan Çağlar, "Silahlı Kuvvetler, yurt savunmasında bizlerle birlikte çalışıyor. Tatbikatlarda birlikte hareket ediyoruz" diye konuştu.

Kurumun çalışmalarına olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Çağlar, web sitesine günde 1 milyondan fazla vatandaşın girdiğini bildirdi.

Mogan yine susuz

BÜYÜKŞEHİR
Belediye Başkanı Melih Gökçek’in büyük törenlerle "Can Suyu" adı altında su verdiği Mogan’da sular yine çekildi.

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Dernek (GÖL-DER) Başkanı İsa Ömercan, Mogan Gölü’nde çekilme olduğunu belirterek, "Çekilme, gölün temizlenmesi için bir fırsattır" dedi. Ömercan, Mogan Gölü’ndeki su seviyesinin gözle görülür seviyede düştüğünü, suların çekilmesinin ardından Atatürk Sahil Parkı’nın bulunduğu alan ile kıyı yolu arasındaki bölgede bataklık ve taşlık bölümlerin ortaya çıktığını söyledi.

Gölde su seviyesi azalmasının olumsuz sonuçları kadar olumlu yanlarının da düşünülmesi gerektiğini savunan İsa Ömercan, "Çekilme gölün temizlenmesi için bir fırsattır." dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!