Diyarbakır'da tekstil merdiven altından çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2014 11:15

- Diyarbakır'da tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon işletmelerine yönelik sanayi altyapısının geliştirilmesi amacıyla 27,6 milyon lira yatırımla Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması projesine ilişkin ÇED başvurusu yapıldı - Bünyesinde 68 iplik, dokuma, hazır giyim ve konfeksiyon tesisine ev sahipliği yapması öngörülen projenin kentteki aktif sigortalı sayısını yüzde 3,7 artırması planlanıyor

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Diyarbakır'a 27,6 milyon lira yatırımla Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. Bünyesinde 68 iplik, dokuma, hazır giyim ve konfeksiyon tesisine ev sahipliği yapması öngörülen projenin kentteki aktif sigortalı sayısını yüzde 3,7 artırması planlanıyor.

Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Dökmetaş Mahallesi'nde Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmak için yatırım sürecini başlattı. Ajans, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu. ÇED başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, projeyle Diyarbakır'da tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon işletmelerine yönelik sanayi altyapısının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Tekstil ürünleri üretiminde işçilik ve üretim maliyetlerinin yüksek olduğu batı illerinde faaliyet gösteren işletmelerin, uluslararası rekabet ortamında her geçen gün daha da zorlanıyor. Bu nedenle teşvik sisteminin getirdiği avantajlardan faydalanarak uluslararası piyasadaki konumlarını güçlendirmek için bu illerdeki yatırımcıların Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Diyarbakır'a yatırım yapmak arzusu içine girdi.

Haberin Devamı

Tekstil sanayi özelinde hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, yatırımcı açısından, az sermaye-emek yoğun yapısıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Diyarbakır'a özgü teşvik unsurlarında faydalanarak işçilik maliyetlerinin azaltılması, bölge açısından da sağlayacağı istihdam miktarı ve bölge ekonomisine katkısıyla oluşacak pozitif sosyal gelişmeler bakımından oldukça önem taşıyor.

Diyarbakır, genç ve dinamik işgücü potansiyeli, büyükşehir statüsünde olması, karayolu, havayolu ve demiryolu ulaşım ve lojistik imkanlarının gelişmişliği gibi nedenlerle yatırım konusunda öne çıkıyor.

- 7 bin 500 kişiye iş umudu

Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi, hazır giyim ve konfeksiyon işletmelerine yönelik tesisler ile eğitim tesisi, sosyal tesis, hizmet binası ve atıksu arıtma tesisi gibi yapıları kapsıyor.

Projeyle Diyarbakır'daki mevcut tekstil yatırımcıları ile başka illerden gelecek tekstil yatırımcılarının düzenli bir bölgede toplanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Projesinin faaliyete geçmesiyle 68 iplik, dokuma, hazır giyim ve konfeksiyon tesisinin kurulması bekleniyor. Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi'yle yaklaşık 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Projeyle ildeki işsizlerin (özellikle kadın ve genç işsizler) meslek sahibi olması ve ekonomiye olumlu yönde katkı sağlanması amaçlanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Diyarbakır'da 204 bin 201 aktif sigortalı bulunuyor. Beklenen istihdam katkısına ulaşırsa Diyarbakır'da çalışanların sayısı tek projeyle yaklaşık yüzde 3,7 artacak.

- Pamuk üretim alanlarının yüzde 10'u Diyarbakır'da

Türkiye İstatistik Kurumunun 2010 verilerine göre, Türkiye’deki pamuğun yüzde 7,2’si Diyarbakır’da yetiştiriliyor. GAP kapsamında tarım alanlarının sulamaya açılmasıyla bu miktarın önemli ölçüde artacağı öngörülüyor. Diyarbakır'daki pamuk çırçır ve presse işletmeleri Türkiye’deki işletmelerin yüzde 8,6'sını oluşturuyor.

Haberin Devamı

Tekstil sektörünün ana girdilerinden pamuk üretimi konusunda, son yıllarda sulu tarıma geçilmesiyle ciddi bir artış kaydedildi. Diyarbakır’da üretilen “golda” türü pamuk Türkiye’nin en kaliteli pamuğu olarak öne çıkıyor.

- 3 yılda işletmeye alınacak

Yüksek pamuk üretimine rağmen Diyarbakır'da çırçırdan sonraki aşamalar olan iplik, boyama, konfeksiyon sanayisi yeterince gelişmezken, kentte tekstil entegre tesisi de yer almıyor.

Diyarbakır’da tekstil ile ilgili olarak herhangi bir yapılanma bulunmazken, daha çok hazır giyim konusunda sektörel bir yapılanma söz konusu. İşletmeler özellikle erkek, kadın, çocuk giyim ile ev tekstili alanlarında üretim yapıyor. Hazır giyim sektörünün bugünkü mevcut yapısına bakıldığında genel olarak merdiven altı üretim (kayıt dışı işletmeler) modelinde yürütüldüğü görülüyor.

Haberin Devamı

Çevresel etki değerlendirme belgesinin alınmasıyla projenin inşaat işlemlerine başlanacak. İnşaat işlemlerinin 3 yılda tamamlanarak Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin işletmeye alınması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!