Güncelleme Tarihi:
Çözüm süreciyle, hem ekonomik hem de sosyal yaşamda olağanüstü bir canlanma yaşayan Diyarbakır, sahip olduğu zengin tarihsel geçmişini paylaşmak için meraklılarını bekliyor. Çözüm süreci, Diyarbakır başta olmak üzere bölgede adeta sihirli bir değnek dokunmuşcasına vatandaşların yüzünün gülmesini sağlarken, kadim kent, sahip olduğu zengin kültürel dokusunu, baharın coşkusu ile ziyaretçilerini ağırlamak istiyor.
Surları, peygamber ve sahabe kabirleri, Ulu Camisi, Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı, Sezai Karakoç ve Ahmet Arif gibi değerlerle merak edilmesine rağmen, olumsuz algı nedeniyle turistin gelmekten biraz çekindiği Diyarbakır, sürecin her alanda yansıtığı olumlu atmosferle gezmek için yılın en güzel zaman dilimi olan baharda, konukseverliğini göstermek için kapılarını ardına kadar açtı.
UMUTLARIN YEŞERDİĞİ DÖNEM
Bu baharda turizmde büyük bir canlanma beklediğini belirten esnaf Süleyman Eriş, süreçle umut rüzgarının estiğini, bunun devam etmesini isteğini söyledi. Esnaf olarak Diyarbakır’ın, Türkiye’nin refaha, huzura kavuşması için ellerinden gelen çabayı göstermeye hazır olduklarını belirten Eriş, “Çözüm süreci bize umut oldu. İnşallah bu devam eder. Ülkemizin her köşesi çok güzel. Diyarbakır’da çok güzel. Biz daha çok turistin gelmesini bekliyoruz. Turizm gelişirse, hepimiz kalkınacağız. Kalkınma olursa huzurda gelir. Şimdi barış ve huzur var. Herkesi Diyarbakır’a davet ediyoruz” dedi.
HUZUR TURİZME YANSIYACAK
Hasan Paşa Hanı esnafından Nilüfer Tuncay ise son yıllardaki bazı olaylar yüzünden turizm sektörünün adeta bitme noktasına geldiğini söyledi. “Şimdi barış hepimizin umudu oldu. Bu süreçte umuyoruz ki sadece esnaf değil bütün halkımız rahat edecek. Artık analar ağlamayacak” şeklinde duygularını dile getiren Tuncay, huzur ortamının mutlaka turizme yansıyacağını kaydetti. Tuncay, turizmin canlanmasıyla ekonomi çarkının da döneceğini ifade ederek, “Umutlarımızın yeşerdiği bir dönemdeyiz. Zengin kültürel dokumuzun batıdaki gibi değer görmesi için biz hazırız. Turistin gelip bu güzellikleri dünyaya duyurmasını istiyoruz. Bu duyuruldukça hem biz hem de ülkemiz kazanacak” dedi.
MÜKEMMEL BİR YER
Tarihi Ulu Cami Bahçesi’nde, bembeyaz giysisiyle bahar güneşinden yararlanmak ve kıldığı namazın ardından bir parça soluklanmak üzere oturduğu bankta dikkat çeken Farhan Aba da (84) süreçten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İstanbul’da yaşadığını belirten Adnan Arıkan da herhangi bir endişeye kapılmadan Diyarbakır’a gezmeye gelinmesi önerisinde bulundu. “Mükemmel bir yer” şeklinde Diyarbakır’ı tanımlayan Arıkan, “Kent güvenlik anlamında çok sakin bir kent. Mutlaka herkes gelip görsün” diye konuştu.
MEDENİYETLERİN BAŞKENTİ
Aydın’dan eşiyle gezmeye gelen Zeki Candan da Diyarbakır’ın genellikle uzak ve soğuk bir yer olarak algılandığını ancak gördükten sonra bu yanlış algının kırıldığını söyledi. Son derece sıcak bir tavırla karşılaştıklarını belirten Candan “Burada bulunmaktan dolayı memnunuz. Ama adı dışarıdan soğuk geliyor. Korkmadan gelsinler. İnşallah daha iyi olacak. Diyarbakır çok güzel bir yer” dedi. Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu da Diyarbakır’ın kültür, edebiyat, sanat ve bir çok medeniyete başkentlik yaptığını, Diyarbakır’ın peygamberler ve sahabelere ev sahipliği yapmasıyla mukaddes kentler arasında yer aldığını belirtti. Diyarbakır’ın tüm değerleriyle eşsiz olduğunu ifade eden Aksu, “Diyarbakır, her mevsim başka güzel, baharda ise ayrı bir güzel. Şimdi Diyarbakır’ı keşfetmenin tam zamanı. Surlarımız, camilerimiz, hanlarımız, hamamlarımız ve kiliselerimizle zengin tarihimizi paylaşmak istiyoruz. Bu şehir, 3 milyon turisti ağırlayacak kapasitede ve Türkiye’nin ekonomisine çok büyük katkı sağlar” diye konuştu.