Diyalog’un ilk durağı Ankara

Güncelleme Tarihi:

Diyalog’un ilk durağı Ankara
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2021 00:14

Yönetmen Ali Tansu Turhan’ın ilk uzun metrajlı filmi ‘Diyalog’, gösterim turnesi kapsamında ilk olarak Ankara’ya misafir oldu. Ünlü oyuncular Hare Sürel ve Ushan Çakır’ın rol aldığı film pek çok açıdan yenilikçi özellikler taşıyor. Film içinde filmi barındıran Diyalog, 32 dakikalık hiç kesme yapmadan çekilen bir plan sekansa da sahip. Filmin yönetmeni Turhan’la birlikte oyuncular Hare Sürel ve Ushan Çakır, filme dair serüvenlerine Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Haberin Devamı

Filmi vizyona sokmak yerine, her hafta farklı bir şehirde gösterimler yaptığınız turne programı düzenlediniz. Neden böyle bir yöntem tercih ettiniz?

Ali Tansu Turhan: Filmi festival festival gezdirmek istemedik. Başka Sinema’nın dağıttığı filmlerin gişelerine baktım ve durum içler acısı. Bu sonuç vermeyen dağıtım modelini uygulamaktansa ‘Biz de kumpanyacılar gibi turneye çıkalım. Her şehirde bir hafta gösterim yapalım’ dedik.

Diyalog’un ilk durağı Ankara


İlk durağınız da Ankara oldu. Nasıl geçiyor gösterimler?

Ali Tansu Turhan: Film ilk kez Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde izleyici ile buluştu. Turne programının ilk durağı ise Ankara. Ankara bence bunun en sert durağı oldu. Beş gündür buradayız, beş üniversite, bir lise ve bir atölye ile söyleşiler gerçekleştirdik. Biz diyaloğu yüz yüze yapmak, seyirciyle doğrudan teması sağlamak için bu turne programını düzenledik.

Ankara’dan sonra hangi şehirlere misafir olacaksınız?

Ali Tansu Turhan: Ankara’nın ardından, Antalya, Eskişehir Mersin’e gideceğiz. Eğer bu dört il başarılı geçerse sonraki dört hafta da Hatay, Diyarbakır, İzmir ve Bursa’ya gideceğiz. O da başarılı olursa bu turneyi 23 haftaya yayıp, finali de İstanbul’da yapmak istiyoruz.
Filmi tanışma hikâyesi olarak tarif ediyorsunuz ama sanki ayrılık kısmı daha baskın gibi!
Ali Tansu Turhan: Tanışma heyecanlı bir şey olduğu için insanda daha hafif bir yer kaplıyor, hafızasında da duygu olarak daha sarılabildiği bir yerde. Ancak ayrılık daha karanlık bir yerde. Filmin tanışma süresi ayrılık süresinden çok daha uzun. Ama insanların aklında ayrılık daha fazla kalıyor. Çünkü daha fazla korktuğumuz bir durum. Tanışmayı yeni başlangıçlar olarak değil, ikili ilişkide ilişkinin farklı boyutlarıyla tanışma olarak düşünüyorum.

Diyalog’un ilk durağı Ankara


ÜÇLEMENİN İLK FİLMİ

Bundan sonrası için projeleriniz nedir?

Ali Tansu Turhan: Diyalog, ilişki temas üçlemesinin ilk filmi. Şubat ayında Ayvalık’ta ikinci film ‘Login’in çekimlerine başlıyoruz. Telefon uygulaması üzerinden tanışan iki insanın, o tanışmayla beraber başlayan gecesini anlatıyor. Üçüncü film ‘Monolog’, ne zaman çekeriz bilmiyorum ama insanın kendisiyle ilişkisini anlatıyor.

Haberin Devamı

TEPKİLERİ DOĞRUDAN ALABİLİYORUZ

Ankara gösterimleri nasıl geçiyor, Ankaralıların ilgisinden memnun musunuz?

Hare Sürel: Çok mutluyuz, gelen tepkiler güzel. Birebir diyaloğu kurabildiğimiz için içimiz ferah. Normalde tepkileri sosyal medya üzerinden alabiliyoruz, burada doğrudan alabiliyoruz. Gün sayımız az ama burada olduğumuz süreçte her şey çok pozitifti.
Ushan Çakır: Film, bir tanışma hikâyesi, o yüzden biz de her seferinde seyirci ile tanışıyoruz. Herkes filmi başka bir yerinden çekiyor. Bu ortaklık hissi, bizim de kurduğumuz iletişimi güçlendiriyor.

Haberin Devamı

GÜVEN DUYGUSU İNŞA ETTİK

İzleyicinin sadece iki oyuncuyu gördüğü, çok uzun plan sekansın olduğu bir film. Oyuncu olarak sizin için nasıl bir tecrübe oldu?

Hare Sürel: Bana göre en zorlandığımız ve üstüne en çok çalıştığımız sahne ilk sahne oldu. Gerçeklik algısında bir şaşırtmaca yapmak istedik. Gerçekliğin ne olduğuyla ilgili izleyiciyi şüphede bırakmak isteyen bir hâl vardı. Bu da bizim gerçek hâllerimizle mümkündü. Her seferinde biraz unutmaya, biraz hatırlamaya çalıştık. Ayrıca ekranda film boyunca sadece iki kişi olmak tabi ki çok farklı. Sanırım burada en önemli şey, ne yapmak istediğimizi anlamak. Güven duygusuna ihtiyacınız var bu anlamda. Güven duygusunu inşa ettik.
Ushan Çakır: Filmin en sonunda sessiz oturduğumuz bir sahne var. O sahnenin ismini ‘sessiz diyalog’ olarak kodlamıştık. İki kişi konuşmasa da iletişim kurabiliyor. O yüzden sessizliği başka bir konsantrasyonla oynamanız gerekiyor. Film, bunun gibi her zaman karşınıza çıkmayacak sahneler barındırıyor. Mesela barda başlayıp, sonra sokaklarda devam eden bir sahne var. 32 dakikalık hiç kesme yapmadan çektiğimiz bir sahne. Türkiye’nin en uzun plan sekans sahnesi. Üstelik tek bir yerde de geçmiyor. Barda, sokaklarda, evlerde geçen bir sahne. Bu sahnede üstümüzde farklı bir baskı vardı.

EN GÜZEL KARANLIK, SİNEMA SALONLARI

Pandemi sinema sektörünü nasıl etkiledi?

Haberin Devamı

Hare Sürel: Dünyadaki en güzel karanlıklardan biri sinema salonları. Hep birlikte sinemalarda buluşalım.
Ushan Çakır: İzleyici sinemaya gitmezse biz bu filmleri üretemeyeceğiz. Sana dair, içine dokunan hikâyeler istiyorsan o zaman üşenmemelisin eski alışkanlıkları hatırlamalısın, sinemaya gitmelisin.

9 ARALIK’A KADAR İZLENEBİLECEK

Film, bugün, yarın ve diğer gün Kızılay Büyülüfener, Bahçelievler Büyülüfener, Arcadium, Cinemaximum Panora, Optimum Avşar ve Next Level Cine Golds sinemalarında izlenebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!