Diyabetli hastalarda aşı önemli

Güncelleme Tarihi:

Diyabetli hastalarda aşı önemli
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2020 13:37

Diyabetli hastların koronavirüse karşı koruma önlemlerine daha dikkatli uymaları gerektiğini belirten Prof.Dr.Mustafa Araz influenza (grip) ve pnömoni (zatürre) aşılarının rutin olarak yapılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Diyabetli hastaların koronavirüs koruma önlemlerini daha da dikkatli uygulamaları gerektiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı ve Klinik Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof.Dr.Mustafa Araz diyabetli hastalarda aşılanmanın önemine değindi. Diyabetli hastalara influenza (grip) ve pnömoni (zatürre) aşıları rutin olarak yaptırmalarını öneren Araz şunları söyledi:

RİSK DAHA YÜKSEK

“Diyabetli hastalarda aşılamanın önemini de bir kez daha vurgulamak isterim. Diyabetli hastalar özellikle influenza (grip) ve pnömokok (zatürre) kaynaklı infeksiyonlara daha yatkındır ve bu hasta grubunda infeksiyonlar daha ağır seyretmektedir. Diyabetik hastaların yaklaşık yarısı yılda en az bir kez bir enfeksiyon hastalığı için hastaneye yatar ya da doktora başvurur ve pnömoni (zatürre) hastaneye yatışın en sık nedenleri arasındadır. 18 yaş üstündeki diyabetli hastaların pnömoniye yakalanma riski aynı yaş grubundaki sağlıklı kişilere göre 3 kat daha yüksektir.

Haberin Devamı

TEDAVİ SÜRESİ KISALIYOR

Diyabetli hastalarda influenza (grip) ve pnömoni (zatürre) aşıları ile hastaneye yatış, ağır solunum yolları infeksiyonu, solunum yetersizliği, hastanede kalış süresi ve tedavi maliyetleri azalmaktadır. Genel olarak ülkemizde diyabetli hastalarda önerilen aşılanma oranları oldukça düşük olup, diyabetli hastaların sadece yaklaşık üçte biri daha önce herhangi bir aşı ile aşılanmıştır. Diyabetli hastalarda uygulanan aşılamanın çoğunluğunun yüzde 86 ile influenza (grip) aşısı olduğu, pnömoni (zatürre) aşısının yüzde 4’lerde kaldığı saptanmıştır.“

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!