Doğahan GİRİTLİOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 22:14
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), ülke genelinde organize sanayi bölgelerinde(OSB) elektrik kısıntısına gidileceğini açıkladı.
Kesinti için, ‘Ağrı’nın Gürbulak ilçesinden Türkiye’ye gelen doğalgaz iletim hattının İran tarafında kalan kısmındaki arıza’ gerekçe gösterildi. TEİAŞ’tan yapılan açıklamada, “Doğalgaz Kombine Çevrim Santralleri’ne gaz kısıntısı uygulanacağından, elektrik arz talep dengesinin sağlanması maksadıyla gerek iletim sistemine gerek ise dağıtım sistemine bağlı, mesken ve ticarethane harici kullanıcılara program dahilinde kısıntı uygulanacaktır” denildi. 25 ocakta başlayıp, 29 Ocak’ta sona ermesi planlanan elektrik kısıntısıyla ilgili Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Çok ciddi bir üretim kaybı olacak” dedi. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığıyla ilgili çözüm alternatifleri geliştirmesi gerektiğine vurgu yapan Özdebir, şunları söyledi:
YÜZDE 10’U KULLANILACAK“TEİAŞ’tan ‘toplam gücün yüzde 10’unun kullanılabileceği’ bilgisi paylaşıldı. Peki bu yüzde 10’u OSB yönetimleri nasıl dağıtacak? Neye göre belirlenecek? Hangi firmalar kapalı hangileri açık olacak? Bunların oturulup çok detaylı konuşulması lazım. Sadece yapılan bir duyuruyla olacak iş değil. Üretimde kullanılan fırınlar var. Soğuyup tekrar ısınması sıcak tutmaktan daha fazla enerji tüketecekler. Sıcak durması gereken makineler bu uygulamadan olumsuz etkilenebilir. Bu, Türkiye ve başkent Ankara sanayisinin üretimini olumsuz etkileyecek bir durum. Enerjide dışa bağımlı olduğunuz zaman böyle bir kesinti olduğunda yapacak bir şey kalmıyor.
YERLİ PROJELERE ODAKLANILMALITürkiye’nin ekonomisi için bu elektrik kısıntılarına karşı strateji oluşturması lazım. Dışa bağımlılığın önüne geçmek için yerli projelere odaklanılmalı. Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santral, bir an evvel devreye alınmalı. ASO, nükleer santral yapımında Türk şirketlerinin nükleer teknolojiye sahip olabilmesi için Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) vasıtasıyla uzun süredir çalışmalar yürütüyor. Sanayi Bakanlığı da destekliyor. Türk sanayisinin rahatlıkla yapabileceği bir santral. Tehlike durumlarında kendi kendine kapanabilme kabiliyeti de var. Bu santralı kurarsak bu gibi kesintilerin önüne geçeceğiz. Bizim için bir diğer özelliği Toryum’la çalışıyor olması. Çünkü Toryum üretiminde ikinci sıradayız.”