Güncelleme Tarihi:
Türk Dişhekimleri Birliği’nin (TDB) düzenlediği 19. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. İlker Cebeci, TDB Genel Sekreteri Tarık İşmen ve Dr. Serdar Sütçü düzenledikleri toplantı ile Dişhekimlerinin sorunlarına dikkat çekti. Prof. Dr. Yücel, burada yaptığı konuşmada, diş hekimliğinin en önemli sorununun, hizmet alımı olduğunu anlatarak, uzun yıllardan beri bu konunun tartışıldığını ve artık olgunlaşma dönemine girdiğini söyledi.
Kamu-özel ayrımı olmasın
Prof. Yücel, “Biliyorsunuz Türkiye’de 74 milyon insanımızın ağız diş sağlığı konusunda hizmet aldığı genel sağlık sigortası tarafından desteklenen hizmet alımı sadece kamuda gerçekleştirilmektedir. Bu yeterli bir hizmet olamamaktadır” dedi. “24 bin diş hekiminden sadece 8 bin diş hekiminin yer aldığı bu ortama, 74 bin insanımız kanalize edilince ister istemez ne meydana geliyor” diye soran Yücel, şunları söyledi:
“Olumsuzluklar ortaya çıkıyor. TDB diyor ki, ‘Kamu-özel ayrımı olmadan bu genel sağlık sigortası kapsamı içine bütün diş hekimlerimizin potansiyeli alınsın ve bu şekilde halkımızın ağız-diş sağlığına ulaşımı rahat bir hale gelsin.’ Bu noktada SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yaptığımız toplantılarda olumlu bir noktaya geldik.”
Hamileler için tehlikeli
TDB Genel Sekreteri Tarık İşmen ise, ağız diş sağlığı sorunlarının bekleme sürelerinin olmadığına dikkati çekerek, 24 saat içinde ağız sağlığındaki herhangi bir durumun başka bir faza geçebileceğini söyledi. İşmen, “Özellikle hamileler, sistemik hastalığı olanlar için de son derece tehlikelidir” dedi. Başka bir sorunun ise, kamunun ağız diş sağlığı merkezlerinde hizmet verirken teknisyenlik hizmetlerindeki sorun olduğunu belirten İşmen, şunları kaydetti:
25 slikozis hastası
“Özel bir muayenenin her türlü pazarlığı yaparak 10 birime mal edeceği işçiliği devlet bir-iki birime almakta ve bunun hiçbir kontrolü olmamakta. Burada kullanılan materyallerle ilgili bizim ciddi kaygılarımız var. Bu konuyla ilgili herhangi bir kontrol yapılmadığını düşünüyoruz. Laboratuvarlarda kaçak-çocuk işçilerin çalıştırıldığını duyuyoruz. Burada herhangi bir koruma yapılmadığı için de ciddi bir silikozis tehlikesi var. Bizim bilgilerimizin dahilinde birkaç ölüm var. Diş Teknisyenleri Odası’ndan aldığımız bilgiye göre de 25 silikozis hastası tedavi görüyor. Aslında kot işçilerinde bildiğimiz bir hastalıktır, laborutuvarda taşlama ile ortaya çıkan bütün materyalleri bu insanlar soluyorlar.”