Diş sağlığı anne karnında başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Diş sağlığı anne karnında başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2007 00:00

Ankara Diş Hekimleri Odası Başkan Vekili Serdar Sütçü, Türkiye’de kişi başına düşen diş doktoru sayısında bölgeler arasında büyük farklar olduğunu söyledi.

ANKARA Dişhekimleri Odası (ADO) Başkan Vekili Serdar Sütçü, Türkiye’de diş hekimi başına 3 bin 428 kişi düştüğünü, ancak bölgeler arası büyük farklar bulunduğunu söyledi. Sütçü, ülkede bilimsel diş hekimliği eğitiminin 100. yılı olduğunu belirterek, yıl boyunca Türkiye çapında bir çok toplantı, kongre ve sosyal etkinlik düzenleneceğini bildirdi.

ADO olarak diş hekimliği hizmetleriyle ilgili kavramları topluma ulaştırmak, ağız ve diş sağlığı bilincinin gelişmesine katkıda bulunarak halkın bu konudaki bilgisini artırmak, meslekleriyle ilgili sorunlara dikkat çekmek ve diş hekimliği hizmetlerinin kalitesini yükseltmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlatan Sütçü, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle 19. Expo Dental Ağız ve Diş Sağlığı Sergi ve Sempozyumu düzenlediklerini bildirdi.

BÖLGELER ARASI FARK

Ülkedeki diş hekimliği hizmetlerini de değerlendiren Sütçü, Türkiye’de 22 bin 333 diş hekimi bulunduğunu, bunların 21 bin 22’sinin mesleğini aktif olarak icra ettiğini belirtti. Türkiye’de bir diş hekimine 3 bin 428 kişi düştüğünü kaydeden Sütçü, "Ama bölgeler arası büyük farklar var" dedi. Farklı yerleşim yerlerine göre diş hekimi başına düşen kişi sayısıyla ilgili örnekler veren Sütçü, Kırıkkale-Delice’de bir diş hekimine 30 bin 975, İstanbul’da 2 bin 116, Konya-Hüyük’de 63 bin 646, Şanlıurfa-Viranşehir’de 50 bin 603, İzmir’de 2 bin 128, Şırnak-İdil’de ise 66 bin 667 kişi düştüğünü söyledi.

12 yaş grubunda tüm dişleri çıkmış her 100 çocuktan 81-84’ünün de dişlerinde çürük olduğuna dikkati çeken Sütçü, ülkedeki diş macunu tüketiminin de gelişmiş ülkelere göre yetersiz olduğunu bildirdi.

Diş sağlığı anne karnında başlar

GAZİ Üniversitesi (GÜ) Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi ve Türk Pedodonti Derneği Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Tezer Ulusu, bebeğin sağlıklı bir diş yapısının olabilmesi için anne adayının ağız ve diş sağlığının, doğum öncesi ve doğum sonrasında takip edilmesi, doğum sonrasında da gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde yapılan tarama çalışmalarında, okul çocuklarında yüzde 60’ın üzerinde çürük tespit edildiğini ifade eden Ulusu, dişlerdeki çürüğü azaltma yönünde çok iyi düzeylere gelen ülkeler olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!