Burcu Bilgin/AA
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 00:00
Fransa’da 1564 yılında takvimle yapılan reformla yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alındı, ancak 1 Nisan’ı "yılbaşı" kabul edenlerle alay etmek için onlara "nisan balığı" ismi verildi. Geçen yıl Türkiye’nin dört yanında yapılan şakalar 1 Nisan’a damgasını vururken, şakanın dozunu kaçırarak vapurda üzerinde bomba olduğunu söyleyen bir kişinin sonu hapis cezası oldu
EVİNİZDE güzel bir pazar keyfi yapmaya, mükellef bir kahvaltının tadını çıkarmaya hazırlanırken veya çoğu kişinin tatil yaptığı o gün evinizden çıkarken takvime alıcı gözüyle bir bakın. Çünkü yarın takvimler 1 Nisan’ı gösterirken, hiç beklemediğiniz bir "şakanın" kurbanı olabilirsiniz.
1 Nisan’ın ortaya çıkışı konusunda çeşitli varsayımlar mevcut. İlk olarak eski Romalıların Hilarya, Hintlilerin ise Huli Festivali’nde görülen şakaların 1564’te Fransa’da yapılan takvim düzenlemesiyle gelenek haline geldiği sanılıyor.
Fransa’da 1564 yılında takvimde yapılan reformla yılbaşı 1 Nisandan 1 Ocaka alındı. Bu arada, 1 Nisanı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. 1 Nisanı yılbaşı kabul edenlere ise "Nisan Balığı" adı verildi.
Fransa’dan sonra diğer ülkelere de geçen bu gelenek, 18. yüzyılda İngiltere ve İskoçya’ya da yayıldı, oradan da Amerika’ya taşındı. Amerikalılar bu günü 28 Aralıkta kutluyor.
DÜNYA TARİHİNDEN ŞAKALANANLAR
İşte, birçok ülkede yapılan şakalarla herkese bir "uyarı turu":
Yıl 1957... BBC’nin saygın
haber programı "Panorama", ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurdu. Bunun ardından köylülerin artık ağaçlardan spagettinin hasadını yapmaya başladığı açıklandı. Bir anda televizyon kanalına telefon yağmaya başladı, tüm izleyiciler kendi spagetti ağaçlarını nasıl yetiştirebileceğini soruyordu. Telefonu açan BBC yetkilileri de ’bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin’ yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.
HAYALGÜCÜYLE1 NİSANŞAKASISports Illustrated’in 1985 yılı Nisan sayısında yaşamı boyunca Mets’de oynamayı hayal eden "çaylak" bir beyzbol atıcısının hikayesi konu edildi. Sidd Finch adlı bu kişi beyzbol topunu neredeyse ışık hızıyla metrelerce uzağa atabiliyordu. Bununla birlikte aslında söz konusu Finch ömründe hiç beyzbol oynamamış, bir Tibet manastırında beyzbol atışlarının felsefesi üzerine öğrenim görmüştü. Mets taraftarları ülkenin her yerinde bu inanılmaz, adeta tanrının bir lütfu olan oyuncu için kutlamalar yaptı. Sonunda bu oyuncuyu yazarın hayal gücüyle yarattığı ve bunun 1 Nisan şakasından ibaret olduğu anlaşıldı.
YENİ’P’ SAYISI1998 yılında Science and Reason adlı derginin Nisan sayısında Alabama eyaletinde "3.14" olan "pi" sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak "3.0" olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda ikinci bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.
SOLAKLAR İÇİN WHOPPER MENÜYine 1998’de Burger King USA Today’e verdiği bir sayfalık ilanda solaklar için özel olarak hazırlanmış "whopper" menüsünü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu menüdeki hamburger solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi günü Burger King, solaklar için hamburgerin şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu menüden istedi, hatta bazıları sağ elliler için olanının üretilmesini talep etti.
Metro yolcusu şakalanmıştıGeçtiğimiz yıl 1 Nisan’da Devlet Tiyatroları’na bağlı tiyatro sanatçıları, metroda yolculara 1 Nisan şakası yapmıştı. Metroya pijamalarla binen tiyatrocular, üzerlerine yorgan çekerek, yolculuk boyunca uyumuş, metrodaki yolcular da şaşkın bakışlar arasında tiyatrocuları izlemişti.