Güncelleme Tarihi:
DENGELİ BESLENENİN
“İçinde bulunduğumuz durumun yarattığı psikolojik faktörler, fazla kalori alımı ve hareketsizlik nedeniyle toplum genelinde kilo artışı yaşanmaya başlandı. Birçok kişinin karantinada geçirdiği bir aylık süreçte en iyi ihtimalle yüzde 1 oranında kilo aldığını gözlemlemiş durumdayız. Bu tablo bize üç aylı bir karantina sürecinde yaklaşık yüzde 3-5 civarında bir kilo artışı yaşadığımızı öngörüyor. Sağlıksız kilo alımının önüne geçmek bizim elimizde.
ADIMLARINIZI EVDE ATIN
Salgına karşı kendimizi korurken, sağlıklı ve dengeli beslenme ve hareketli bir yaşam tarzına önem vermeyi de sürdürmeliyiz. Kilo artışından kaçınmak için şekerli, yağlı atıştırmalıklardan kaçınmalı, evde ekmek ve diğer unlu ürünlere yüklenmemeli; karbonhidrat, yağ ve protein oranları dengeli bir beslenme sürdürmeli. Evde kaldığımız süreçte de 5 bin adım atmaya çalışmalı, normalleşmeyle birlikte sosyal mesafe kuralına dikkat ederek günde en az 7 bin 500-10 bin adım atmalı veya koşu, yüzme, bisiklet gibi diğer aktif sporları yapmalıyız.”
AĞIR VAKALARIN YÜZDE 80’İ OBEZ
Dünya genelinde koronavirüs hastalığını ağır geçiren hastaların yüzde 80’inin obez olduğu bilindiğinin altını çizen Araz, “Pandemi sürecinde kilo alımı özellikle diyabet ve tansiyon hastalarında şeker ve tansiyonun yüksek gitmesine neden olabilmekte ve olası bir koronavirus enfeksiyonunda hastalığın ağır geçirilme riskini arttırabilmektedir. Yüzde 5’lik kilo artışı yaşayacak diyabet hastalarında kan şekerinde yüzde 50, kolesterol düzeyinde yüzde 10, kan yağlarında yüzde 30 artış yaşanmaktadır. Kan şekeri veya tansiyon kontrolü kötü hastaların, özellikle olası bir koronavirus infeksiyonunu daha ağır geçirdiği bilinmektedir. Ayrıca yoğun bakımda yatan ağır COVID-19 olgularının yüzde 80’ninin obez (şişman) olduğu bildirilmiştir” diye konuştu.