Güncelleme Tarihi:
Türkiye’deki KOBİ’leri bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla geliştirmek için, İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi Teknik Destek (Bilge-İş) projesine imza atan ODTÜ, iyi uygulama örneklerini incelemek üzere İngiltere’ye bir çalışma ziyareti düzenledi. Ziyarete; ODTÜ’den öğretim üyeleri ile proje uygulayıcılarının yanı sıra paydaş kuruluşlar olarak da Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Odası (ATO), İzmir Yaşar Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Vakfı’ndan birer temsilci katıldı.
YETKİLİLERLE GÖRÜŞÜP BİLGİ ALDILAR
Bilge-İş Projesi çalışma ziyareti ekibinin İngiltere’deki ilk çalışma ziyareti The Open University’e oldu. Ekip eğitim programları ve çalışma disiplinleri hakkında bilgi aldı. Future Learn’e konuk olan ekip, İçerik Geliştirme Bölüm Başkanı Nigel Smith ile görüştü. Girişimcilere işletme kurmak için yardımcı olan bir küresel ekosistem olan Techstars Şirketi’ni ziyaret eden heyet daha sonra Avrupa ve uluslararası eğitim firmalarından yönetici ve yatırımcıları bir araya getiren EdTechXEurope Zirvesi’ne katıldı.
FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLAYACAK
Bilge-İş Projesi’nin eğitim programlarının tasarlanmasından sorumlu Hırvat Eğitim Uzmanı Sonja Priscan, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan ODTÜ’nün, sahip olduğu bilimsel altyapı ve birikimi, bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla işçi ve işverenleri eğitmek için kullanmasının, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Londra ziyaretiyle uzaktan eğitim konusunda iyi uygulama örneklerini inceleme fırsatı bulduklarını anlatan Priscan, “Çağımız koşullarında eğitimin önemi herkes tarafından biliniyor. Eğitime uzaktan, saat ve mekan farketmeden iletişim teknolojileri aracılığıyla ulaşmak gelişimi sağlamanın yanı sıra fırsat eşitliği açısından da önemlidir” dedi.
UZAKTAN EĞİTİM VERİLECEK
Çalışma Ziyareti katılımcıları arasında yer alan Türkiye Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Dr. Aydın Kolat ise, dünyada süratle gelişen teknolojinin eğitim amacıyla kullanılmasının çağın gereklerinden olduğunu belirterek, “Yeni çağın en’lerinden biri eğitim diğeri de teknolojidir. Bu ikisinde gelişmeyi yakalayan hatta öncülük eden her alanda gelişimi kucaklar” dedi. Kolat, bu projeyle ODTÜ’nün zaman içinde dünyanın çeşitli ülkelerine uzaktan eğitim verir hale gelebileceğini söyledi.
BİLGE-İŞ PROJESİ NEDİR?
Proje, Avrupa Birliği’nin İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi başlığı altında sunduğu mali destekle ODTÜ tarafından yürütülüyor. 2015’te başlayan ve 17 Ağustos 2017’de tamamlanacak projeyle Türkiye’de KOBİ’lerde işçi ve işverenler başta olmak üzere toplumun dezavantajlı kesimleri olan kadınlar ve engellilerin bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı ile uyum yeteneklerinin geliştirilmesi ve nitelikli işgücü oluşturmak hedefleniyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Gaziantep olmak üzere beş pilot ilde uygulanacak olan proje kapsamında KOBİ’lere yönelik 100 adet ders geliştirilecek. Proje ATO, ASO gibi paydaşlarından alınan ihtiyaçlar doğrultusunda dersler hazırlanacak.