Derecelendirme için Hacettepe’de zirve

Güncelleme Tarihi:

Derecelendirme için Hacettepe’de zirve
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2007 00:00

Başta KOBİ’ler olmak üzere, kredi kullanan tüm kuruluşları yakından ilgilendiren BASEL II standartları, Hacettepe Üniversitesi’nin düzenlediği ’Uluslararası Kredi Riski ve Derecelendirme Konferansı’nda ele alınacak.

HACETTEPE Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nce düzenlenenen "Uluslararası Kredi Riski ve Derecelendirme Konferansı"na, uluslararası derecelendirme kuruluşları, üniversiteler, bankalar, KOBİ temsilcileri katılacak. Zirve niteliğindeki toplantının açılışını, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Abdüllatif Şener yapıyor. Hacettepe Üniversitesi Organizasyon Komitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Baha Karan, konferasının amacını şöyle açıkladı:

GELİŞMELER DEĞERLENDİRİLDİ "Bu etkinliğin amacı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile Türkiye’de küçük ve orta ölçekli firmaların ve tüketicilerin kredi risklerinin ölçülmesi konusunda uluslararası / ulusal derecelendirme kuruluşları, üniversiteler, kamu kuruluşları, denetleyici ve düzenleyici kuruluşlar ile küçük ve orta ölçekli firmaların temsilcilerini biraraya getirmek ve özellikle Basel II konusundaki son gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmaktır." Konferansta derecelendirme konusunda, temel düzenleyici kuruluşlardan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile SPK Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez’in yanısıra, Standard and Poors, Fitch, Dun and Bradstreet ve Mercer Oliver Wyman gibi uluslararası derecelendirme kuruluşları bildiri sunacaklar. Ankara Ticaret Odası, Fitch Ratings ve Finar / D&B tarafından desteklenen konferans, Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü Kırmızı Salon’da, 4 Mayıs 9:30’da yapılacak.

BASEL IINEDİR? Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS) tarafından 2004 yılında yayımlanmış, bankaların sermaye yeterliliklerinin ölçülmesine ve değerlendirilmesine ilişkin olarak Uluslarası Ödemeler Bankası (BIS) bünyesinde oluşturulmuş standartlar bütünüdür. 2007 sonunda uygulamaya geçecek olan Basel II özellikle, bankaları, KOBİ’leri, Derecelendirme kuruluşlarını ve Düzenleyici otoriteleri doğrudan etkileyecek. Bu düzenleme bankaların kendi iç kontrol ve risk yönetimi süreçlerine daha fazla önem vererek, finansal sistemin daha güvenli ve itibarlı bir hale gelmesini amaçlıyor. Bu yaklaşım bankaların riskinin ölçülmesine ilave olarak kredi verdikleri firmaların risklerinin ölçülerek finansal sistemin risklerinin azaltılması prensibini getiriyor. Böylece, başta KOBİ’ler olmak üzere, kredi kullanan tüm kuruluşların uyum göstereceği, Şeffaf ve Uluslararası genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine dayanan finansal tablolar yolu ile piyasa disiplini sağlamak hedefleniyor. BASEL II Standartların amacı bankaların kredi kriterlerinde risk yönetimini ön plana çıkarmak. Bu doğrultuda, BASEL II ile birlikte risk odaklı kredi yönetimi yerine, risk odaklı kredi fiyatlamasına geçecek. Sonuçta, kredi kullanan firmaların ve KOBİ’lerin taşıdıkları riskler ve teminat türlerine göre kredi fiyatları belirlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!