Deprem değil ekmek parası

Güncelleme Tarihi:

Deprem değil ekmek parası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2010 00:00

Güneydoğu’dan Polatlı’ya mevsimlik gelen tarım işçilerinin çocukları için tarla ortasına ‘çadır okul’ kuruldu. Manzara, 1999 yılında meydana gelen Marmara depremi sonrasında kurulan çadır okulları anımsatıyor.

Haberin Devamı

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’ndeki çeşitli illerden Polatlı ilçesine gelen mevsimlik tarım işçilerinin okul çağındaki çocukları tarla ortasına kurulan “çadır okul”da eğitim öğretime başladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi” (METİP), ilk olarak pilot bölge seçilen Polatlı’ya bağlı Sarıoba köyünde hayata geçirildi.
Çoğunluğunu Şanlıurfa ve Siirt’ten gelen çocukların oluşturduğu öğrenciler, sabahın erken saatlerinde sıradışı bir okulda ders başı yapmanın heyecanını yaşadı. Ders saatine dakikalar kala İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlileri, sınıflardaki eksiklikleri giderme telaşı yaşarken, kimi aileler de çocukları ile birlikte çalışmaları meraklı gözlerle izledi.
Öğrenciler okula sevindi
Toplam beş derslik, b ir de idari bölmeden oluşan 200 metrekare büyüklüğündeki Sarıoba İlköğretim Okulu’na bağlı “çadır okul”a yazı tahtası, masa ve sandalyelerin gelmesiyle sevinen öğrenciler, Kaymakam Bilgin ve Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik’i alkışlarla karşıladı.
Çocuklarla sohbet eden Bilgin’in “Okulunuzu beğendiniz mi?” sorusuna çocuklar bir ağızdan “evet” yanıtını verdi. Proje kapsamında Polatlı’nın pilot bölge seçildiğini ve önemli bir adım atıldığını kaydeden Bilgin, ilçeye her yıl 8-10 bin civarında mevsimlik işçi geldiğini, bunların büyük bir kısmının ise Sarıoba köyünde olduğunu söyledi.

Seferberlik

Haberin Devamı

SARIOBA Köyü’nde 1500 civarında işçinin yaşadığını ifade eden Bilgin, buradaki ailelerin yaşam standartlarını yükseltmek için 3 aydır çalıştıklarını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Sarıoba köyümüzde yaşayan mevsimlik işçilerimizin kaldığı alanda altyapı çalışmaları hemen hemen tamamlanmış durumda. Öncelikli olarak İl Özel İdaresi’yle birlikte buraya sağlıklı içme suyu getirdik. Bunun yanında düzenli bir yerleşim alanı sağlamak amacıyla çadırların kurulu olduğu bu alanı parsellere ayırdık, yollarını yaptık ve bir oturma planı hazırladık. Alana elektrik getirdik ve kanalizasyon sistemini oluşturduk. İşçilerle birlikte hareket ederek köy muhtarı, kaymakamlıktan görevli bir müdür ve işçi çavuşlarının katılımı ile çadır yönetimi oluşturduk. Alana seyyar tuvaletler, mutfaklar, banyolar gibi tesisler kurduk. Amacımız yılın belirli dönemlerinde de olsa burada yaşayan mevsimlik işçilerin hayat standartlarını yükseltmek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!