Deprem acısı mühendis ellerde heykele yontuldu

Güncelleme Tarihi:

Deprem acısı mühendis ellerde heykele yontuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 00:00

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Türkiye’nin deprem gerçeğini bir inşaat malzemesi olan gazbetonu yontarak yaptıkları heykellere yansıttı.

Haberin Devamı

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünce bir gazbeton firmasının sponsorluğunda  düzenlenen ve seçici kurulunda heykeltraş Filinta Önal ve ODTÜ öğretim üyesi ve  sanat eleştirmeni Dr. Erhan Karaesmen’in yer aldığı “Gazbeton Yüzey Oymalı  Heykel Yarışması”da birincilik ödülünü, depremin ardından sadece Galata Kulesi  ayakta kalan İstanbul’u tasvir eden heykel aldı.
Yarışmada ikincilik ödülünü, çarpık kentleşmeyi içeriden bakıldığında  adeta “cehennemi”, dışarıdan bakıldığında ise pek çok güzelliği barındıran  anlatımla “Çelişki” isimli heykel aldı.
Beton bloklar arasında kalmış bir depremzedenin haykırışını anlatan  “Hayata Dönüş” isimli heykel de yarışmanın üçüncüsü oldu.
7,2 büyüklüğündeki Van Depreminin yarattığı yıkımı “ters dönmüş bir  kaplumbağa” teması ile tasvir eden “kaplumbağa” adlı heykel, yarışmanın dikkat  çeken eserleri arasında yer aldı. Kaplumbağaların ters döndüklerinde bile  evlerine zarar gelmemesinden yola çıkılan eserde, deprem gerçeğine farklı bir  bakış açısı getirildi.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güney Özcebe, yarışmaya  ilişkin yaptığı açıklamada, yarışmanın ikinci kez düzenlendiğini  belirtti.
Gazbetonun bir inşaat malzemesi olduğunu anlatan Özcebe, genellikle  binaların dış cephe duvarlarını ve bölme duvarlarını oluşturmak için kullanılan  bu ürünün hafifliği, kolay işlenebilirliği, üstün ısı ve ses yalıtımı gibi  özellikleri nedeniyle inşaat uygulamalarında tercih edilen bir malzeme olduğunu  dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!