Güncelleme Tarihi:
KEÇİÖREN Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliği ile düzenlenen Kent İçi Ulaşılabilirlik Uygulamaları Deneyim Paylaşımı Sempozyumu, Double Tree Hilton Hotel’de gerçekleştirildi. Çok sayıda katılımcının dikkatle takip ettiği sempozyumun açılış konuşmasını yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak amacıyla Keçiören Belediyesi tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerden ve uygulamaları anlattı.
Engelsiz Kent Meydanı’yla vatandaşların belediyeye daha rahat ulaşım imkanını tesis ettiklerini belirten Ak, cadde ve kaldırımların da kullanım imkanlarını engelli vatandaşlar için genişlettiklerini belirtti. Engelli İstihdamına Destek Birimi, Özel Eğitim Sınıflarının Standardizasyonu, Özürlüler için sınavlara hazırlık kursları gibi engellilere dönük diğer birçok hizmetler hakkında da bilgi veren Ak, hizmetlerin bunlarla sınırlı kalmadığını, ayrıca sosyal yaşamı renklendiren kültürel ve sosyal aktiviteler gerçekleştirildiğini de kaydetti.
Engelsiz park yolda
Bu çerçevede Bedensel Engelliler Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası, Tenis Türkiye Şampiyonası gibi geniş çaplı organizasyonların yanı sıra geziler, sanatsal kurslar, seminer ve konferanslar düzenleyerek engellilerin günlük yaşamlarını renklendirdiklerini ve bilinçlendirmeye dönük faaliyetleri de hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi. Başkan Ak, engellilere dönük hizmetlerinin bunlarla sınırlı kalmayacağını, önümüzdeki süreçte engelsiz park ve Özel Sporcular Keçiören Olimpiyatları projelerini de hayata geçireceklerini kaydetti.
İş yaşamına katılacaklar
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise yaptığı konuşmada yedi farklı bölgede farkındalık eğitimleri verdiklerini belirterek halka en uygun standartlarda hizmet sunmak mecburiyeti bulunduğunu dile getirdi. Güngör, Belediye Kanunu’nda bulunan hükümler gereği, yapılacak düzenlemelerde öncelikle engellilerin ve yaşlıların göz önünde bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi. Sempozyumda gerçekleştirdiği konuşmada çocuklar, yaşlılar ve engelliler için yaşanabilir mekanlar oluşturmanın gerekliliğine vurgu yapan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi de bu ve benzeri konulardaki aksaklıkların temel nedeninin eğitimsizlik olduğunu vurguladı. Çiftçi, mimarlık fakültelerinin eğitim programlarına “ulaşılabilirlik” eklendiğini ifade ederek buralardan mezun olacak kişilerin ulaşılabilirlik konusunda eğitimli kişiler olarak iş yaşamına katılacaklarının altını çizdi.
Kamudaki istihdam modeli moral bozuyor
BÜRO Memurları Sendikası Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kamudaki farklı istihdam modellerinin moral bozduğunu söyledi. Yazgan, şunları söyledi:
“Aynı işi yapmalarına rağmen kamudaki 4/A, 4/B ve 4/C şeklindeki farklı istihdam modelleri çalışanlar motivasyonunu bozuyor. 200 bine yakın sözleşmeli ve 4/C’li personel biran önce kadroya alınmalı ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu revize edilerek tek tip istihdam modeli oluşturulmalıdır.
Kamuda kurum ve kuruluşlarında 3 milyona yakın kişi çalışıyor. Bu rakamın yaklaşık 2 milyonunu 4/A statüsünde bulunan kadrolu devlet memuru, 200 bine yakınını ise 4/B statüsündeki sözleşmeli memur ve geçici süreli olarak tanımlanan 4/C’liler oluşturuyor.”