Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 00:00
İhale sırasındaki diyaloglarıyla, sonrasındaki tartışmalarıyla günlerce konuşulan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesinin Rekabet Kurumu’nun onayının ardından Ankara Hürriyet’e konuşan Genel Müdür Demir, En geç Eylül ayı sonuna kadar Büyükşehir Belediyesi’ne ödeme yapılır" dedi.
BAŞKENT Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesinin Rekabet Kurumu’nun onayının ardından Ankara Hürriyet’e konuşan Başkent Doğal Gaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir’in , "En geç 10 gün içinde EPDK’dan da onay çıkmasını bekliyoruz. En geç Eylül ayı sonuna kadar Büyükşehir Belediyesi’ne ödeme yapılır" dedi.
Rekabet Kurulu’nun onay işleminin ardından EPDK’nın ilk kurul toplantısında satışı onaylamasını beklediklerini belirten Demir, "Rekabet Kurumu’nun onayının ardından geri dönüş olacağını sanmıyorum. EPDK onayı verdikten sonra alıcılara bildirim yapacağız. Eylül ortası en geç eylül sonuna da Büyükşehir Belediyesi satıştan elde ettiği geliri alacak" açıklamasını yaptı. Rekabet Kurumu’nun kararı geç almasındaki en büyük etkenin ortaklık yapısının değişmesi olduğunu ifade eden Demir, ortakların dosyalarının incelenmesi nedeniyle gecikme yaşandığını söyledi.
Başkent Doğalgaz hisselerinin tamamının, blok satış yöntemi ile Global-AAICM-STFA Ortak Girişim Grubu, Elektromed Elektronik Sanayi veya Çalık Enerji’ye devri işlemi izne tabi olacak.
Rekabet Kurumu’ndan onay
Rekabet Kurumu’nun satışa ilişkin aldığı kararda şöyle denildi:
"Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin hisselerinin tamamının, blok satış yöntemi ile Global-AAICM-STFA Ortak Girişim Grubuna veya Elektromed Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri A.Ş.’ye veya Çalık Enerji San. ve Tic. A.Ş.’ye devri işleminin "Rekabetin Korunması Hakkında Kanun"un 7. maddesi "Özelleştirme Yoluyla Devralmaların Hukuki Geçerlilik Kazanabilmeleri İçin Rekabet Kurumuna Yapılacak Ön Bildirimlerde ve İzin Başvurularında Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" kapsamında izne tabi olduğuna karar verilmiştir.
Adı geçen teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucunda aynı kanun maddesinde belirtilen nitelikte hákim durum yaratılmasının veya mevcut hákim durumun güçlendirilmesinin ve böylece ilgili pazarlarda rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmadığına, bu nedenle bildirim konusu işleme izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar verilmiştir."
İhale günlerce konuşulmuştu
14 Mart’ta yapılan Başkent Doğalhaz ihalesi, ihale günü yaşananlarla, sonrasında muhalefetin eleştirileriyle günlerce konuşulmuştu.
İhale esnasında ihale komisyon üyesi Ahmet Arslan’ın tavrı muhalefet tarafından, ’yalvar-yakar’ olarak nitelenmişti. Arslan kendini, "Tek firma kalmasına rağmen 4 Milyon YTL arttırmalarını sağladım. Ankara’nın kazanacağı 4 milyon YTL için bin defa yalvarırım" diyerek savunmuştu.
Muhalefet günlerce Büyükşehir Belediyesi’ni doğalgaz özelleştirmesini yaparak kentin öz kaynaklarını sattığı gerekçesiyle eleştirmiş, dernekler ihalenin iptali için dava açmıştı