İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2007 00:00
Polisan Gülen Boya’nın ücretsiz olarak, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle gerçekleştirdiği ustalık seminerlerine katılanların sayısı bin 200’ü geçti. Eylül’de tekrar başlayacak olan kurslar kapsamında mesleği boyacılık olup, kendini geliştirmek isteyenlerin yanı sıra, boyacı olmak isteyenler ve dekoratif boyacılık yapmak isteyen kadınlara yönelik olarak da çeşitli eğitimler düzenlenecek.
SEKTÖRÜN önde gelen firmalarından Polisan Gülen Boya, Mayıs ayından bu yana sürdürdüğü "usta seminerleri" kapsamında bin 200 kişiye eğitim verirken, Eylül ayında yeniden başlayacak seminerlerle mesleği boyacılık olanların yanı sıra, boyacı olmak isteyen veya bu işi hobi olarak öğrenmek isteyenlere yönelik ücretsiz eğitimler verecek. İlk olarak Ankara Hürriyet’in gündeme getirdiği, "Poliatölye Dekorasyon ve Eğitim Merkezi"nde gerçekleştirilen boyacılık seminerlerine Eylül ayında da devam edilecek. Merkez Yöneticisi Fikret Yıldırım, seminerlerin sektörü geliştirmeyi ve uzmanlığı artırmayı hedeflediğini, bundan sonra gerçekleştirecekleri eğitimlerde MEB’nın yanı sıra İş-Kur’un da desteğini de arkalarına alacaklarını söyleyerek, şunları kaydetti:
ÜÇ TİP MESLEK KURSU : "Polisan’da hepsi ücretsiz olan üç tip kurs düzenliyoruz. Birincisi mesleği boyacılık olan herkese açık olan ve akşamları sadece 2-3 saat olarak düzenlenen seminerler. Kısa süreli bu seminerde ürün uygulaması, yanlış uygulamayı düzeltme gibi konular işleniyor. İkinci seminer, ’Usta Uyum ve Geliştirme Kursu.’ Daha çok seminerlere katılan boyacılardan seçmeye çalıştığımız kursiyerlere 50 saatlik bir eğitim kapsamında boya, inşaat, iş kazaları gibi birçok konuda teorik bilginin yanı sıra, yüzey hazırlama ve boya yapma gibi atölye uygulaması ve gerçek uygulamalar yaptırıyoruz. Dördüncü seminerin adı ise ’Meslek Edindirme Kursu.’ Üçüncü tip seminerin daha gelişmişi olan 6-7 haftalık bu kurs toplam 250 saatten oluşuyor. Kursların hepsinde MEB onaylı sertifika veriliyor."
AB BELGE İSTEYECEK : AB uyum yasaları kapsamında birçok sektörde olduğu gibi boyacılıkta da çalışandan uzmanlık belgesi istenecek. Türkiye’de ise boyacılık, çok başıboş bir sektör ve mesleğin tam bir tanımı yok. Boyacılar bir çatı altında değiller. AB sürecinde boyacılara verdiğimiz eğitimleri zamana yaymayı hedefliyoruz, çünkü zorunluluk gündeme geldiğinde Ankara’daki 5 bin boyacıyı birden aynı anda eğitime almak imkansız. Pilot bölge olarak seçtiğimiz Ankara’da gerçekleştirdiğimiz bu kurslarla istediğimiz başarıya ulaşırsak, 14-15 ile yaymayı amaçlıyoruz. Diğer bir projemiz de askerlere eğitim vermek. Bunun için Merkez Komutanlığı ile görüşüyoruz. Askerliğini yapan mesleksiz gençleri boyacılık konusunda eğitip memleketlerine döndüğünde iş sahibi olabilmelerini sağlamak istiyoruz. Öğrendiğimize göre bu konuda askerlerden çok talep varmış."
Kurslar amatörlere de açık
Polİsan Gülen Boya’nın Ankara’da gerçekleştirdiği seminerler arasında en çok ilgi çekenlerden biri de daha çok kadınlara yönelik olarak düzenlenen, amatör boyacılık eğitimi. Poliatölye Dekorasyon ve Eğitim Merkezi Yöneticisi Fikret Yıldırım, şimdiye kadar sadece hanımlara yönelik ahşap boyama semineri gerçekleştirdiklerini, kursiyerlerin geçtiğimiz gün MEB onaylı sertifikalarını aldığını belirterek, bundan sonraki projelerini şöyle anlattı: "Yeterince talep olduğu takdirde bayanlara ve boyacılıkla amatör olarak ilgilenen herkese yönelik olarak dekoratif boyacılık eğitimi konusunda bir seminer açmayı düşünüyoruz. Biz bu eğitimlere başladıktan sonra gördük ki bayanlar şaşırtıcı ölçüde boyacılığa ilgi duyuyor. Bu nedenle talep olursa haftasonlarında amatörlere yönelik bir boyacılık semineri gerçekleştirebiliriz. Burada boyalarla ilgili teorik bilginin yanı sıra, uygulama ve dekorasyon bilgileri de vereceğiz. Ayrıca son dönemlerde oldukça popüler olan duvar motifleri yapmayı da öğretebiliriz kursiyerlerimize." Tel : 324 38 03
Artık su bazlı boyalar var
Polİsan Genel Müdürü İdris Onay ise daha önce, Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada seminerler, boyacılık ve sektörle ilgili şu açıklamaları yapmıştı: ABD, İngiltere ve Fransa gibi batı ülkelerinde işçilik çok pahalı olduğu için boyacılığın yüzde 80’i evsahibi veya kiracı tarafından yapılır. Türkiye’de ise tam tersi geçerli. Yüzde 80’i profesyonel boyacılar tarafından, yüzde 20’si ise ekonomik gücü olmayanlar tarafından yapılıyor. Kullanılan boya türü de değişti. Geçmişte ağırlıklı olarak yağlı, solvent boyalar kullanılırdı ve ev bir hafta kokardı. Artık daha sağlıklı olan, su bazlı, çevreye dost, Avrupa standartlarında kokusuz boyalar kullanılıyor. Sağlığa zararlı olan VOC (Volatile Organic Compound) denilen uçucu organik bileşenler ise hemen her boyada vardır, ama bununla ilgili uygulanan Avrupa standartları var. Önümüzdeki on yıl içinde yağlı solvent bazlı boyalara ciddi kısıtlamalar getiriliyor.