Davutoğlu-Çipras ortak basın toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu-Çipras ortak basın toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 21:17

- Başbakan Davutoğlu: (3)- "Şu bilinsin ki ne Türkiye'nin Yunanistan'a savaş yapma gibi bir isteği, arzusu, iradesi ve hırsı vardır, ne de Yunanistan'ın Türkiye'ye dönük hırsı vardır. Hepimiz tarihi örneklerden gördük ki çatışarak Ege'de kimse bir şey kazanamaz"-"Önümüzdeki iki ay içerisinde, vize muafiyeti çerçevesinde ilgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. Çıkarmamız halinde haziran ayında Türk vatandaşlarına vize uygulaması son bulacak"

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu bilinsin ki ne Türkiye'nin Yunanistan'a savaş yapma gibi bir isteği, arzusu, iradesi ve hırsı vardır, ne de Yunanistan'ın Türkiye'ye dönük hırsı vardır. Hepimiz tarihi örneklerden gördük ki, çatışarak Ege'de kimse bir şey kazanamaz" dedi.

Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı kapsamında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile düzenlendiği ortak basın toplantısında, vize muafiyetinin haziran ayında başlayacağını, bunun önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

O döneme kadar da vize muafiyetinin gerektirdiği yasaları çıkaracaklarını dile getiren Davutoğlu, muhalefet liderlerine seslenerek, "Önümüzdeki iki ay içerisinde, vize muafiyeti çerçevesinde ilgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. Çıkarmamız halinde haziran ayında Türk vatandaşlarına vize uygulaması son bulacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Maliyetler konusunda ise Davutoğlu, "Geri kabul dolasıyla, yani Ege'den aldığımız göçmenlerden doğacak her türlü maliyeti Avrupa Birliği karşılayacak, geri göndermek açısından. Oradan Türkiye'ye gelmeleri, Türkiye'den de üçüncü ülkeler, Suriye dışındaki göçmenlerin kendi ülkelerine gitmeleriyle ilgili maliyet AB tarafından karşılanacak. İçeride ise göçmen sayısında bir artış olmayacağı için zaten bizim elimizdeki, göçmen kamplarındaki göçmen sayısı sabit kalacağı için herhangi bir ek masraf olacağını düşünmüyoruz. Tabii ki ek masraf olursa bu anlamda da kullanacağımız, AB ile tespit ettiğimiz kaynaklar var. Ama sayıda bir farkılılık oluşmayacak. Diyelim, 10 bin göçmen Türkiye tarafından alınmışsa aynı süre içerisinde 10 bin göçmen de Avrupa'ya gidecek. Dolayısıyla Türkiye üzerindeki yük azalacak" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, 3 milyar avroluk ayrılan fonun önümüzdeki hafta içerisinde devreye gireceğini anlatarak, "Aslında 70-80 milyon doları serbest bırakıldı, kademeli bir şekilde devreye girecek. Önümüzdeki dönemde de ek fonlar, 3 milyar dışında da fon Türkiye'ye tahsis edilecek. Dolayısıyla maliyetler bakımından külfet paylaşımı söz konusu olacak" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bunun büyük bir kriz olduğunu dile getiren Davutoğlu, böyle kriz dönemlerinde en önemli kaybın insan canı ve onuru olduğunu, çocukların cansız bedenlerinin sahile vururken sorumluluk almaktan kaçınmadıklarını söyledi.

- "Ege'yi bir dostluk denizi haline getirmek"

Bir gazetecinin Türkiye-Yunanistan ilişkileri hakkındaki sorusu üzerine Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin doğasının zaten değiştiğini kaydetti.

Bugün 22 bakanın bir masa etrafında tüm konuları görüştüğünü dile getiren Davutoğlu, iki ülke arasında teknik, siyasi ve birçok konu olabileceğini, ancak en önemli meselenin psikolojik eşiğin aşılması olduğuna dikkati çekti.

Davutoğlu, "Biz psikolojik eşiği aştık. Var olan konuları da rahatlıkla konuşabilir durumdayız" dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, NATO'nun Ege'de yapacağı operasyonlar bağlamında hem Türkiye hem de Yunanistan'ın son derece olgun bir tavır sergilediğini kaydetti.

Türkiye ile Yunanistan arasında bazı görüş ayrılıklarının bulunduğunu ancak bunun işbirliğine engel olmadığını vurgulayan Davutoğlu, ilk defa iki ülkenin ortak kararıyla göçmenler konusunda kurtarma operasyonları için NATO'nun devreye girmesinin mümkün olabileceğini anlattı.

Davutoğlu, "Görüş ayrılıklarımızı paranteze alıyoruz tabiri caizse. O parantez herkes için saklı olmakla ve birbirimize saygı duymakla birlikte ortak NATO operasyonuna yeşil ışık yaktık. Ne Türkiye görüşünden vazgeçti ne Yunanistan görüşünden vazgeçti ama bu işbirliğini engellemedi" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye ve Yunanistan'ın Ege'nin deniz ve hava sahasıyla ilgili ihtilaflarının yeni olmadığını, bunların bilindiğini kaydeden Davutoğlu, "Ya bu ihtilafları mutlak kabul edeceğiz ve bu ihtilaflar çözülüne kadar işbirliğimizi erteleyeceğiz ki eskiden öyleydi, eski paradigmada, bunun hiç bir fayda getirmediğini gördük. Gerginlikleri artırdığını gördük. Ya da bunları paranteze alıp yolumuza devam edeceğiz, bu arada da bunları çözmeye çalışacağız. Yaptığımız şimdi bu" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta ilgili temsilciliklerin istikşafi görüşmelerde Ege'deki sorunları çözmek için önemli bir mesafe aldığını, bugün de kendilerine aktarıldığını anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Biz yerimizde durmuyoruz. Bunu paranteze alırken bu sorunları unutmuyoruz. Bu sorun var onu çözmek için de istikşafi görüşmeler başta olmak üzere tüm araçları kullanıyoruz. Bu arada gerek denizde gerek havada karşılıklı olarak herhangi bir riskin ortaya çıkmaması için de silahlı kuvvetlerimize her iki hükümet olarak da yaptığımız telkinler ve verdiğimiz talimatlar var. Bu anlamda hava sahası denilen hususlar, ihtilaflı bölgeyle ilgili hususlar. Sizin için hava sahası ihlali gibi görünen şey, Türk Hava Kuvvetleri için kendi hava sahası olarak gördüğümüz alanlar. Dolayısıyla bu sorunları çözeceğiz. Burada bu ihtilaflı alanda da mümkün olan en az karşı karşıya geliş, kilitleme gibi veya burada çok uçma gibi konuları birlikte ele alıyoruz. Bunları minimize edeceğiz. Herhangi bir risk oluşmaması, çünkü her an bu afedersiniz 'it dalaşı' tabiriyle anılan uçuşlarda her an bir kaza olabilir. Olmaması için bunları minimize etmek ve kontrol altında tutmak gerekiyor."

Başbakan Davutoğlu, iki ülkenin genelkurmay başkanlarının ileri tarihlerde daha yakın görüşmeleri için talimatlar vereceklerini belirterek, "Bunları minimize etmek bizim görevimiz. Ege'yi bir dostluk denizi haline getirmek" dedi.

- "Bu mesaj Atatürk ile Venizelos'un verdiği mesajdır"

Yunanlı bir gazetecinin "Yunanistan'ın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini kabul ediyorsunuz, zannediyorum. Bunun Ankara'nın stratejik bir hedefi olduğunu kabul ettiğini biliyorsunuz. Sizin 'casus belli' gibi, savaş tehdidi gibi bir tehdidiniz var Yunanistan ile ilgili olarak. Bir taraftan dostluktan bahsediyorsunuz, bir taraftan 'casus belli' var. Bir taraftan da hava sahamızın ihlalleri de devam ediyor. Bu politikada bir değişiklik yapılamaz mı?" sorusunu yanıtlarken Davutoğlu, bu konuda Türkiye'nin tutumunun çok açık olduğunu söyledi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"O kararın alındığı 1996'da, bir hafta önce, Yunan Parlamentosunun aldığı bir karar var. Ona karşı Türk parlamentosu alıyor bir hafta sonra bu kararı. Sayın Çipras bu konuyu açtığında kendisine söyledim. Daha önce de muhataplarıma söylemiştim. Gelin iki kararı birden kaldıralım. İki kararı birden kaldırırsak ortada böyle bir karar kalmaz. Ama şu bilinsin ki ne Türkiye'nin Yunanistan'a savaş yapma gibi bir isteği, arzusu, iradesi ve hırsı vardır, ne de Yunanistan'ın Türkiye'ye dönük hırsı vardır. Hepimiz tarihi örneklerden gördük ki çatışarak Ege'de kimse bir şey kazanamaz. Ama dostluk üzerinden hepimiz kazanırız. Bugün İzmir'de başbakanlık ofisinin ilk misafiri olarak ağırladığımda aslında bu sembolik mesajı da veriyoruz. Bu mesaj Atatürk ile Venizelos'un verdiği mesajdır. Birbirleriyle savaşan bir neslin çocukları ve liderleri olarak onların verdiği dostuk mesajının devamıdır bu mesaj. Artık bizim savaş sözünü bile literatürümüzden çıkarıp Doğu Akdeniz ve Ege'yi bir dostluk havzası haline getirmeliyiz. İhtilafı ve savaş gibi kavramları ilişkilerimizden çıkarmaya bu anlamda hazırız. Bütün bu hususları görüşerek çözeriz, ihtilaf sebebi olan hususları devreden çıkartır, savaşı da bu kavramları da gündemimizden her zaman düşürürüz, yeter ki dostluğumuz baki olsun."

-Çipras'a Türk yemekleri ikram edildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakanlık İzmir Ofisi'nde yemekte bir araya geldi.

Buzuki Orhan Grubu'nun sahne aldığı yemekte, Türk ve Yunan müziklerinden eserler seslendirildi, katılımcılara Türk yemekleri ikram edildi. Yemek sonrası Başbakan Davutoğlu, Çipras ve bakanlar, Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısına katıldı.

(Bitti)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!