Danıştay kararı uygulansın Türkiye kazansın

Güncelleme Tarihi:

Danıştay kararı uygulansın Türkiye kazansın
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2023 14:12

Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği (HAVELTED), Türk hava sahasına yönelik verilen hava seyrüsefer hizmetleri karşılığında oluşan maliyetlerin EUROCONTROL tarafından yüzde 50’nin alındığını, geri kalan yüzde 50’sinin ise hazine bütçesinden karşılandığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin son 10 yılda yaklaşık 250 milyon TL kaybettiğini, Danıştay kararının uygulanmadığı her geçen gün günlük 489 bin TL daha kaybedeceğini hatırlatan HAVELTED, şu yazılı açıklamayı yaptı:

Danıştay kararı uygulansın Türkiye kazansın


“Hizmet ihraç eden bir kuruluş olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından Türk Hava sahasına yönelik verilen hava seyrüsefer hizmetleri karşılığında oluşan maliyetler (işletme, amortisman, personel vs.) Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) aracılığıyla geri alınmaktadır. Kâr amacı güdülmeyen bu sistemde EUROCONTROL‘e ne kadar maliyet bildirilirse EUROCONTROL’den o kadar maliyet geri alınmaktadır. Bu maliyetler yansıtılırken, aynı havalimanında çalışan, aynı uçağa tamamen aynı amaç ve sonuca yönelik hizmet veren ve aynı işi yapan elektronik personelinin maliyetinin tamamı EUROCONTROL’e yansıtılırken, Elektrik ve Makine/Motor personelinin yüzde 50 maliyeti EUROCONTROL’e yansıtılmakta geri kalan yüzde 50 maliyeti hazine bütçesinden karşılanmaktadır. Bu maliyetin tamamının EUROCONTROL’e yansıtılması için Elektrik ve Makine/Motor personellerinin üyesi olduğu Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği (HAVELTED) tarafından 2013 yılında Danıştay’da dava açılmıştır. 10 yıl süren yargılama sonucu Danıştay 12. Dairesi oybirliği ile aldığı 24/06/2021 tarih ve E:2019/5765, K:2021/4198 sayılı kararla HAVELTED’in açtığı davayı haklı bulmuştur. Bu karar temyiz edilmiş ve İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca 17/10/2022 tarihinde onanmıştır. Cumhurbaşkanlığı tarafından Danıştay kararının uygulanması için 11.08.2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazı yazılmış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından da 22.08.2022 tarihinde DHMİ Genel Müdürlüğü’ne bu yazı iletilmiştir. Buna rağmen Danıştay kararı çıkalı 18 ay, kararın İDDK tarafından onanmasından sonra 5 ay geçmesine rağmen karar DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmamıştır. Bu süreçte ülkemizin 10 yılda yaklaşık 250 Milyon TL kaybı olmuştur. Danıştay kararının uygulanmadığı her geçen gün bu kayıp giderek artmaktadır. Gelinen bu noktada Danıştay kararının uygulanarak kamuya katma değer kazandırılması ve adalet mekanizmasına olan güvenin güçlenmesi adına Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ’ı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’nu ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı konunun çözüme kavuşturulması adına bilgilendiriyor ve desteklerini bekliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!