Damlataş kaderine terk edildi

Güncelleme Tarihi:

Damlataş kaderine terk edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 00:00

Göl-Der Başkanı İsa Ömercan, sarkıt ve dikitlerinin kırılmaya başladığı Tulumtaş Mağarası’nın kaderine terk edildiğini söyledi. Koruma Kurulu kararlarına rağmen, milletvekillerinin de üye olduğu bir kooperatifin mağaranın üzerine villa inşa ettiğini öne süren Ömercan, “Bu bölge turizme kazandırılmalı” dedi.

GÖLBAŞI’nda 1992 yılında ortaya çıkartılan Damlataş Mağarası, çöplük haline geldi. Türkiye’nin en büyük damlataş mağarası olma özelliğini taşıyan mağarada, milletvekillerinin de üye olduğu ‘SS Çevregöl Parlament Yapı Kooperatifi’ tarafından villalar yapılması nedeniyle birçok sarkık ve dikitler kırıldı.

Bu arada Maden Tetkik Arama(MTA) mağara araştırmacıları hazırladıkları raporda, Tulumtaş Mağarası’nın jeolojide ‘üstmiyosen’ olarak adlandırılan dönemde oluşmaya başladığını belirtilerek, “Mağarada oluşan sarkıt ve dikitler 100 bin yıldan başlayarak günümüze kadar ulaşmış. Sarkıt ve dikitlerin oluşumu devam etmektedir” denildi.

Doğa harikası

Giriş kapısı taşlarla kapalı olan, 50 santimetre çapındaki bir delikten içeri girilen Damlataş Mağarası’na aşağıya doğru çamurlu kayalar üzerinden iniliyor. Mağaranın her iki tarafında ise sarkıt ve dikitlerin bulunduğu tüneller ve çukurlar bulunuyor. Tünellerden geçildikten sonra ise futbol sahası büyüklüğünde bir alan ile karşılanıyor. Yaklaşık 200 metre ışıklandırma ile gidilebilen mağarada, 1992 yılında MTA tarafından hazırlanan raporda, 200 metreden sonra keşfedilmediği için gidilmesi tehlikeli bulunuyor. Uzunluğu 549 metre olan mağarada değişik yönlere giden 4-5 ayrı tünel de bulunuyor.

Muhtar da tepkili

Tulumtaş Mahallesi Muhtarı Recai Özkan, mağararanın kaderine terk edildiğini belirterek, “Tabiat harikası bir yer. Biz turizme kazandırılmasını beklerken, vilalar yapıldı ve bugün mağara yıkılıyor, etrafı da çöp haline geldi” dedi. Gölbaşı Belediyesi Başkan Vekili Kadir Yanık ise, mağaranın bir an önce turizme kazandırılması gerektiğini belirterek, “Bize yetki versinler 2 ayda burasını turizme kazandıralım” dedi.

Ödenek nereye gitti

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan, Damlataş Mağarası’nın büyük bir doğa harikası ve başkent için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, “Mağaranın turizme kazandırılması için 2010 yılında çalışma başlatılacaktı ve buraya 100 bin TL ödenek ayrıldı, bu para nereye gitti? Ankara Valiliği tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında projelendirme için 100 bin TL ödenek ayrıldığı bildirilmişti. Ama ortada ne bir para var ne de bir çalışma. Vekillerin üye olduğu SS Çevregöl Parlament Yapı Kooperatifi, Koruma Kurulu kararlarına rağmen alana inşaat yaptı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!