Cumhuriyet kokan dokuma tezgahı

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet kokan dokuma tezgahı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2007 00:00

Cumhuriyetin ilk yıllarında köylere dağıtılan el dokuma tezgahlarından birini, son dokuma ustalarından Erdemli hálá kullanıyor.

BEYPAZARI ilçesinde Hayati Erdemli (69), Cumhuriyetin kuruluş yıllarında köylere dağıtılan el dokuma tezgahlarından biriyle hálá dokuma yapıyor. Dokuma ustası Erdemli kullandığı tezgahın, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında devlet tarafından köylülere el sanatlarını geliştirmek için verilen tezgahlardan biri olduğunu belirterek, "Babam da dokumacıydı. Bu tezgah, kendimi bildim bileli var" dedi. Erdemli’nin tarihi tezgahı, "dört ayaklı jakarlı, kamçılı el tezgahı" olarak biliniyor. Erdemli, bu tezgahta ipekli el dokumaları üretiyor.

13 YAŞINDA ÖĞRENDİ

Hayati Erdemli, İstasyon Mahallesi Alaattin Sokak’taki dükkanının arka bölümündeki 1935 model yuvalı tezgahta ise şal dokuyor. Aile, dokudukları Beypazarı ipekli bürgüsü, ipekli masa örtüsü ve perdeleri, ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyor. Hayati Erdemli, dokumacılık mesleğine 13 yaşında babasının yanında başladığını belirterek, şunları söyledi: "Askerden geldikten sonra bir yıl daha dokumacılık yaptım. Baktım, buradan geçimimi temin edemeyeceğim, devlet memurluğuna girdim. 23 sene çalıştıktan sonra emekli oldum. 10 sene başka işler yaptım. 1994 yılında tekrar sanatıma döndüm ve halen çalışıyorum."

TEZ KONUSU OLDU

Hayati Erdemli, üniversitelerde tekstil eğitimi gören öğrencilerin, ilçeye gelerek kendisinden bilgi aldığını bildirdi. Erdemli, önceki yıllarda Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi öğrencisi Derya Öztürk’ün, ilçeye gelerek kendisinden bilgi aldığını ve "Beypazarı İpek Dokumacılığı" konulu lisans tamamlama tezi hazırladığını söyledi.

Bu işi yapan 3 usta kaldık

Bülent Erdemli "Merkezde dokumacılık eğitimi veriliyor. İlk eğitimi ben verdim. Eğittiğim kişiler, dokumacılık eğitimi veriyorlar. Şu anda Beypazarı’nda, bizdekinin dışında 2 el dokuma tezgahı var. Bunları kullanan 2 dokuma ustasından biri benim öğrencim, diğeri de kendi babasından bu mesleği öğrenmiş. Bu işi yapan sadece 3 usta kaldık" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!