Güncelleme Tarihi:
Turşusuyla dünyaca ünlü olan Ankara’nın Çubuk ilçesi, vişne üretiminde de önemli bir yere sahip. İlçede temmuz ortalarında başlayan vişne hasadı için bugünlerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Hasat, farklı rakımlarda eylül ayına kadar sürüyor. Hasat sonrası kısa süre içinde pazara indirilmesi gereken vişne özenle toplanıp kasalara dolduruluyor, ardından toptancılar gelip bahçelerden vişneleri alarak tüketiciye ulaştırıyor. Coğrafi işareti de bulunan Çubuk vişnesi, işlenerek marmelat, reçel ve vişne suyu yapımında da kullanılıyor.
BİR GÜNDE ÖZELLİĞİNİ KAYBEDER
Yukarı Çavundur Köyü’nde vişne üreten Eşref Önemli, şu bilgileri verdi: “Vişnenin ilaçlaması, budaması çok önemli. Dikkatli yapılmazsa çok verim alamayız. Bizim bölgemizde var bu yıl ama başka bölgelerde yok. İyi vişne yapraklı olmalı. Toplarken dikkatli toplamak gerekir. İşçiliği zor bir meyve. Toplandıktan sonra bir günde özelliğini kaybeder.”
AĞRI KESİCİ ÖZELLİĞİ VAR
Üreticilerden Meliha Usta, “Vişnenin ağrı kesici özelliği var, kan sulandırıcı etkisi var. Biz vişneden komposto, yaparız, vişne suyu yaparız. İhtiyacımız olanı alır gerisini satarız. Başım ağrıdığında, bir yerim ağrıdığında vişne kullanıyorum. Kendimizi tedavi ediyoruz” derken Nesrin Usta ise “Burası Aydos Yaylası’na yakın olduğu için buranın vişnesi birinci kalitedir. Geç kızarır, suludur. Hemen bozulmaz” dedi.