Güncelleme Tarihi:
Başkentteki özel halk otobüsleri (ÖHO), Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın ‘trafikten menedeceklerini’ açıklamasına rağmen ücretsiz ve indirimli yolcu taşımamaya devam ediyor. Kriz git gide büyürken Ankaralılar sorunun nasıl çözüleceğini ve sürecin nereye gideceğini merak ediyor. Hürriyet Ankara’ya konuşan Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, “Çözüm bulunamaması halinde pazartesi günü sabahı esnaflarımız çalışmama kararı aldı” dedi. Kara özetle şunları söyledi:
TÜM ARAÇLARI PARKA ALSIN KURTULALIM
“Biz esnaflar olarak almış olduğumuz kararların arkasındayız. Şu anda araçlarımız şehit aileleri, gazi ve basın mensupları dışında ücretsiz yolcuları taşımıyorlar. EGO Genel Müdürlüğü Otobüs Daire Başkanlığı tarafından her bir saatte bir araçlar parka çekiliyor. Otobüs Daire Başkanı’mıza buradan sesleniyorum; tüm araçları parka alsın biz de kurtulalım. Belediye tarafından parka çekilenler var bunların sayısı 20’yi bulmuştur. Biz Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mızdan bir sonuç bekliyoruz. Bunun yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki dört partinin grup başkanvekili de esnaflarımızın sorunlarını dile getiriyorlar. Herkes esnaftan yana ama 2-3 gündür hiç kimse ortada yok. EGO Genel Müdürlüğü’nde toplantı yaptık. Toplantı sonucunda Ankara geneli kooperatif başkanlarımızın ve esnaflarımızın bize vermiş olduğu yetkiye dayanarak ‘araçlarımızı buyurun siz çalıştırın, bize ücret vermeyin’ diye teklif ettik. Oradan da bir sonuç alamadık. Her şeye zam geliyor. Biz esnaf olarak bu zararlara nasıl dayanacağız.
CEZA ALMAKTANSA ÇALIŞMAMAK DAHA HAYIRLI
Çözüm bulunamaması halinde pazartesi günü sabahı esnaflarımız çalışmama kararı aldı. Mecbur kaldık. Araçlarımız cezaya maruz kalıyor. Ceza almaktansa çalışmamak daha hayırlı. Hem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız tarafından hem diğer gruplardan bu işin çözülmesi lazım. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kredi talebi Meclis’te onaylanmadı. Eğer kredi verilmeyecekse bizim suçumuz ne? Seçime kalmış 6 ay. Diyelim ki kredi onayı çıkmadı. Biz bedava mı çalışacağız? Biz kamuoyunda şov yapmak peşinde değiliz. Esnafı, vatandaşları mağdur etmek peşinde değiliz. Bizim akaryakıt alabilecek paramız yok. Biz 4736 Sayılı Kanun’a göre ücretsizleri taşımak zorundayız. Böyle bir kanun çıkmış. Amenna. Ama kanun şunu da söylüyor; büyükşehir belediyeleri sübvanse edebilir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın bu konuya son noktayı koymasını istiyoruz. Araçlarımızda tartışmalar yaşanıyor bunları tasvip etmiyoruz. Şoförü döven yolcular var. 15 Ekim itibarıyla Ankara’da yaşanan bu sorun tüm Türkiye’de de yaşanacak. Önleminin alınması lazım."
BİN 810 İHBAR ULAŞTI 9 ARAÇ ÇEKİLDİ
İlk gün 9 aracın parka çekildiğini duyuran Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ise şu açıklamayı yaptı: “Özel Halk Otobüsü esnaf yönetimleri, maliyetlerin artması ve akaryakıt zamları nedeniyle belediyemizi hedef göstererek öğrenci abonmanı ve serbest biniş hakkı bulunan vatandaşlarımızı otobüslerinde taşımama kararı açıkladı. Belediyemize, otobüslere kanunsuzca alınmama konusu ile ilgili 21 Eylül 2023 tarihinde 754 adet öğrenci abonmanlı, bin 56 adet serbest biniş kartlı olmak üzere toplam bin 810 vatandaşımızdan ihbar ulaştı. İhbarların tamamı için kanunların belediyemize verdiği haklar ölçüsünde uyarı ve cezai işlemler uygulamaya konuldu. Bu doğrultuda, diğer araçlara uygulanan cezai işlemlerin yanı sıra 9 adet araç parka çekildi. Ankaralı hemşehrilerimizin dikkatine. Belediyelerin ücretsiz taşımaya karşılık bütçesinden para ödeme zorunluluğu yoktur. Eski dönemde böyle bir destek hiç yapılmadı. İlk kez 2020 yılında olmak üzere, biniş ücretlerine fahiş oranda zam yapılmaması ve zorlu ekonomik koşullarda halkın yanında olunması amacıyla özel halk otobüslerine düzenli destek ödemesi yapıldı. Verilen destek tutarı 200 milyon TL’yi buldu.
BOYUN EĞMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR
Tüm bu sürece rağmen, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin mali durumu analiz edilmeden, Belediye Meclisi’ndeki muhalefet üyelerince kanuna aykırı olarak özel halk otobüsü işleticilerine fahiş oranlarda ve EGO’yu batıracak şekilde gelir desteği ödenmesi yönünde karar alındı. Bu, Ankara halkının parasıdır. EGO’nun batmasını ve çalışamaz hale gelmesini hedefleyen karar veto edildi. Bakanlık tarafından verilen desteği beğenmeyenlerin başvuracağı yer belediye değil, kanunla ücretsiz taşıma hakkını belirleyen ve bunun karşılığında ödeme yapan kurumlardır. Hele ki tüm Türkiye’de böyle bir sistem uygulanıyorken, manidar bir zamanlama ile yaklaşan seçimler öncesi sadece Ankara’da aldıkları bu kanunsuz karara bir devlet kurumu olarak boyun eğmemiz mümkün değildir. Vatandaşlarımız, kanunla belirlenen ücretsiz taşıma hakkını kullanamaması durumunda belediyemize Başkent 153 hattımızdan ulaşabilir. Kurallara uymayanlar hakkında derhal kanunlar çerçevesinde cezai işlem uygulanacaktır. Ankara’da 13 yılın ortalamasına göre otobüs biniş ücreti 1 dolar, yani bugünkü değeriyle 27 TL idi. Yeni dönemde, zorlu ekonomik koşullarda halkın yanında olmak adına bu ücret 15 TL, yani 0,55 dolardır. Ücretler eski dönemde pahalı olmasına karşın 2013 yılından beri yeni otobüs dahi alınmamıştır. 400 adet yeni otobüs kente bu dönemde kazandırılmıştır.”