Güncelleme Tarihi:
Eski Mamak Çöplüğü’nün üstüne kurulan Mamak Katı Atık Depolama Alanı tarımsal üretim merkezi haline geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı ‘Ankara Katı Atık Projesi’nin ardından ‘Endüstri Parkı’na dönüşen tesiste araştırmalar sonucunda başlatılan sera projeleri ile domates ve çileğin yanı sıra orkide de yetiştiriliyor. Çoğunluğu beyaz olmak üzere, mor, bordo ve değişik renklerin oluşturduğu birbirinden farklı güzellikteki orkideler, meraklılarını bekliyor. Tropikal iklimde, özellikle Uzakdoğu’da yetişen ve narin yapısıyla farklı iklimlere uyum gösteremeyen orkide, yetiştirilmesi ve bakımı özen isteyen bir çiçek olmasına rağmen, Mamak Çöplüğü’nde sağlıklı şekilde üretiliyor.
SIFIRDAN YETİŞTİRİLİYOR
Domates ve çilek üretiminin yapıldığı sera alanında yetiştirilen orkidelerin tesiste satışı da yapılıyor. Orkide çiçeğinin normalde Türkiye’ye yurtdışından geldiğine dikkat çeken tesis yetkilileri şu bilgileri verdi:
“Buraya gelenler orkide yetiştirilebildiğini gördüklerinde şaşırıyor. Serada devamlı üretim var. Satışları da yapılıyor. Gelenler buradan orkidel satın alabiliyor. Diğer çiçek üretimlerimiz de var ama orkidede belli bir aşamaya geldik. Orkide genelde yurtdışından küçük getirilip, burada yetiştirilip satılıyor. Biz ise sıfırdan doku kültüründen üretim yapıyoruz.”
DOMATES VE ÇİLEK DE VAR
Çöplük alanında öte yandan 2 bin metrekarelik alanda toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu kullanılarak, yılda 35 ton salkım domates elde edilmesiyle başlatılan seracılık faaliyeti, bin metrekarelik alanda su kültürü yöntemiyle gerçekleştirilen çilek üretiminin yılda 20 tona ulaşmasıyla ivme kazandı. Tesiste, topraksız ortamda patates üretilirken, deneme aşamasında da salatalık, sivri biber ve marul yetiştiriliyor. Yetkililer, topraksız tarımda ürünün, tohum ve fide dikiminden başlayarak hasada kadar tüm aşamalarının, mühendislerin kontrolünde yapıldığını belirtti.