Güncelleme Tarihi:
Çayyolu Elektromanyetik Kirlilikten Korunma Derneği (ÇEKOD), Yenimahalle Kent Konseyi ve Hacettepe Üniversitesi ile birlikte, ‘Yüksek Gerilim Hatları Etkilenimi ve Olası Sonuçları’ konferansı düzenledi. Yenimahalle Belediyesi’nin Çayyolu’ndaki ek binasında gerçekleştirilen konferansta, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Songül Acar Vazioğlu, elektromanyetik alan kirliliği ve insan sağlığına olan etkileri hakkında sunum yaptı.
KORKUMUZ ÇOCUKLARIMIZ
Konferansın açılışında ÇEKOD Başkanı Ramazan Öngöre, Çayyolu’nun marka bir bölge olduğunu dile getirerek, “Bizim korkumuz, bölgedeki altyapı sorunları ve elektromanyetik kirlilik yüzünden çocuklarımızın olumsuz etkilenmesiyle ilişkilidir. Elektromanyetik kirlilik, vatandaşların her geçen gün daha da fazla olarak yüzleştiği bir gerçektir. Toplumun artık yüksek gerilim hatlarına verdiği olumsuz tepkilerden dolayı bizler, bu sorunu kamuoyu gündemine getirmek istedik” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZİ
Elektromanyetik radyasyonun teknolojik ilerlemeler nedeniyle günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirten Prof. Dr. Vazioğlu ise, yaptığı sunumda şöyle konuştu: “Modern toplumlarda yaşayan herkes sürekli olarak elekromanyetik alan ve dalgaların içinde bulunmaktadır. Bu sebeple ‘Elektromanyetik Aşırı Duyarlılık Sendromu’ adında yeni bir hastalık tanımlanmıştır. Uzun süreli etkilenimin, depresyon, parkinson ve alzheimer gibi hastalıkların artışına neden olduğunu gösteren bazı çalışmalar da vardır.
KAYNAKTAN UZAK DURULMALI
Elektromanyetik kirlilikten korunmanın esası, o alanda bulunan kaynaktan olabildiğince uzak durmaktır. Yerleşim yerleri yüksek gerilim hatlarından güvenli uzaklıklarda kurulmalıdır. Özellikle çocukların yüksek gerilim hatlarının altındaki alanlarda oynaması önlenmelidir. Hükümetler ihtiyatlılık ilkesini göz önüne alarak gerekli düzenlemeleri yapmalı, yapmıyorsa da halkı etkilemi azaltma konusunda bilgilendirmelidir.”