Güncelleme Tarihi:
Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmanın startı, Türkiye’nin önemli tahıl üretim bölgelerinden Polatlı’da verildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Ankara Valisi Ercan Topaca, önceki gün Polatlı’nın Sarıoba, Şabanözü ve Karacaahmet mahallelerinde mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.
Ankara’da 9 bin 266 mevsimlik tarım işçisinin bulunduğunu ve bunların 3 bin 667’sinin Polatlı’da çalıştığını belirten Bakan Jülide Sarıeroğlu, mevsimlik tarım işçilerine “Çocukları sakın çalıştırmayın, bu konuda çok hassasız. Bunların eğitim ihtiyaçlarını karşılayacağız” uyarısında bulundu.
Nisan ayında tarım işçileriyle ilgili genelge çıkarıldığını ifade eden Sarıeroğlu, şöyle devam etti:
GENELGE, KÂĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI
“Yaklaşık 10 yıldır mevsimlik tarım işçileriyle ilgili çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin birçok bölgesinde projelerimizi gerçekleştirdik. Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) olarak da ifade edeceğimiz projeyi uygulamaya başladık. Bu kapsamda, genelgemiz aslında paydaşlar arasında iş birliğini öngören, gerçekten önemli çalışmalarımıza ışık tutacak bir belge niteliğinde. Biz bu genelgenin kâğıt üzerinde kalmaması ve tam olarak sahada uygulanabilir hale gelmesi için bir başlangıç yaptık.
İSTİŞARE EDEREK, GÖRÜŞLERİNİ ALDIK
İlaçlamayla ilgili talepler vardı, bunu bir takvime bağladık. Yerleşim yerlerinin çadır mı konteyner mi olacağı konusunu orada yaşayan mevsimlik tarım işçisi kardeşlerimizle istişare ederek onların görüşleri doğrultusunda belirlemek gibi bir usulü ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde bugün konuştuğumuz konularla ilgili gerekli adımları hızlı bir şekilde atacağız. Ülkemizin her bölgesindeki kardeşlerimizin hem çalışma koşullarının hem de yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekle gelmesi için elimizinden gelen çabayı daha da kararlı göstereceğiz.”
TARIM İŞÇİSİ OLARAK SOSYAL GÜVENCEMİZ YOK
İşçileri temsilen konuşan bir işçi çavuşu, “Tarım işçisi olarak hiçbir sosyal güvencemiz yok. Yevmiyelerimiz oldukça düşük. Sosyal güvencemiz olmadığı için sağlık hizmetlerinden ve emeklilikten yararlanamıyoruz” dedi. Bakan Sarıeroğlu, bu konuda bir çalışma başlattıklarını, Türkiye’deki tarım işçilerinin sosyal güvenlik sorunları ile emeklilik konusunu çözeceklerini ifade ederek, “Sayın Başbakanımızın emri üzerine geldim. Ben, tarım işçilerine yönelik bir paket hazırlıyorum. Onların yaşam koşullarını daha iyiye kavuşturmak için çalışma yapıyoruz. Ayrıca tarım işçilerinin ulaşım sorunlarını da kapsayacak bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
ÜRETİCİMİZİ TEFECİYE MAHKÛM ETMEYECEĞİZ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarımsal destek ödemelerini yılda iki kez yapacaklarını söyledi ve ekledi: “Desteklemeleri ürünü ekmeden önce size vereceğiz, yılda bir kez değil iki kez vereceğiz. Bir sonbaharda bir ilkbaharda. Çiftçiye paranın lazım olduğu zamanda üreticimizi, tefeciye mahûm etmeyeceğiz.”
Bakan Fakıbaba ayrıca, hayvancılık sektörüyle ilgili olarak ise önümüzdeki 2.5-3 yıl içinde et ithal etmeyecek duruma geleceklerini vurguladı.
İşçiler; elektrik, içme suyu, yol, eğitim, sağlık ve barınma gibi sorunlarını anlattı. Bakanlar Fakıbaba ve Sarıeroğlu ile Vali Topaca not aldı.