Çocuklar tahta oyuncakla tanıştı

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar tahta oyuncakla tanıştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2009 00:00

"Küçük Hanımlar Küçük Beyler Tiyatro Festivali" kapsamında yapılan bir atölye çalışmasında, barbi bebekler, bilgisayarlar ve alışveriş merkezleriyle büyüyen çocuklar, cumhuriyetin kurulduğu yıllara gitti ve o dönemin çocuklarının oyuncaklarıyla tanıştı.

BARBİ bebekler, bilgisayarlar ve alışveriş merkezleriyle büyüyen çocuklar, Cumhuriyetin kurulduğu yıllara gitti, o dönemin çocuklarının oyuncaklarıyla tanışarak hayatlarında ilk kez tahtadan bebek ve kaykay yaptı.

"Küçük Hanımlar Küçük Beyler Tiyatro Festivali" kapsamında, Çocuk Müzeleri Derneği, Devlet Tiyatroları atölyelerinin bulunduğu alanda 5-12 yaş arası çocuklar için "çocuk müzeleri" atölye çalışması yapıyor. Çalışmada, minikler, Cumhuriyetin kurulduğu yıllara götürülüyor ve o dönemin çocuklarının oyun kültürüyle tanıştırılıyor.

Çalışmanın ilk bölümünde çocuklar, Cumhuriyet’in ilan edildiği yıllardaki bir evin içine girerek, dönemin yemek alışkanlıklarını, giyimini, yatakları, sedirleri, gaz lambası, kömür ütüsü, ekmek tahtasını görüyor, orada yaşayan bir aileyi canlandırıyor. Daha sonra, o yıllardaki çocukların oynadığı tahta kaykayları, tahta ve telden kamyonları, bez bebekleri yapmayı öğrenen çocuklar, ürettikleri ahşap oyuncaklarla oynuyor.

Ayrıca, çalışmaya katılan çocuklar, kendi gazetesini de çıkarıyor. 3 gün önce başlayan çalışmaya katılan çocukların bazıları, gazetelerine "Gazetecik", "Ceronimo Gazetesi", "Sünger Gazetesi" gibi isimler koyduğu, bazılarının "Atatürk devrimleri başlattı, her yer süsleniyor", "Amerikan askerleri Çin’e saldırdı", "Türkiye çok fakirleşti", "Anne babalar sigarayı neden bırakmıyor", "Fenerbahçe, Ankaraspor’a neden 1-0 yenildi" gibi ilginç ve gündeme uygun başlıklar attı.

Çocuk Müzeleri Derneği Başkanı Necla Kuglin, çocuklara yerel kültürü tanıtmayı, oyun ve oyuncak yoluyla bu kültürü aktarmayı hedeflediklerini söyledi.

Üretime geçtiler

FESTİVAL
Komitesi üyesi Zeynep Aytek Metin bu atölye çalışmalarıyla tüketim kültürüne alışmış çocukların, üretmeyi öğrendiğini söyledi. Kendisinin de 8 yaşında çocuğu olduğunu ve onu bu çalışmaya getirdiğini belirten Metin, şunları kaydetti: "Çocuklarımız alışveriş merkezine gitmeye, oyuncak almaya, hamburger yemeğe alışkın. Artık kadınlar da geç anne oluyor ve çocuklarla kuşak farkını azaltacak ortak aktiviteler azalıyor, bir şeyler satın alarak çocuklarımıza olan görevimizi yapıyor gibiyiz. Halbuki buradaki etkinliklerde çocuklar bez bebek yapmayı öğreniyor, kendi üretiyor ve annesiyle ortak yapabilecek bir şey buluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!