Güncelleme Tarihi:
Yenimahalle Evrensel Değerler Çocuk Müzesi’nde uzman eğitimcilerin yanı sıra gönüllü öğrenciler de müzedeki eğitim sürecine dahil oluyor. Müzenin ilk gönüllü öğrencisi olan 14 yaşındaki Yağız Yılmaz, Akran Eğitimi modeliyle farklı bir deneyim kazandı.Her yaş grubuna göre ayrı programların uygulandığı Yenimahalle Belediyesi Evrensel Değerler Çocuk Müzesi’nde uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimlerin yanı sıra gönüllü öğrenciler de müzedeki eğitim sürecine dahil olmaya başladı. Yaz tatilinde müzedeki eğitimlere katılan 14 yaşındaki Yağız Yılmaz, müzenin hem öğrencisi hem de gönüllü eğitmeni oldu. İlk olarak uzman eğitmenler tarafından müze eğitiminden geçirilen Yılmaz, daha sonra öğrendiği bilgileri akranlarına anlatmaya başladı. ‘Akran Eğitimi’ adı verilen model ile kendi bilgi ve becerilerini müzeye gelen minik ziyaretçilerle paylaşan Yılmaz, hem kendi bilgilerini pekiştirdi hem de müzecilik, değerler eğitimi ve bilim alanında yeni bilgiler edindi.
DAHA RAHAT DAVRANIYORLAR
Bu yıl lise eğitimine başlayacağını belirten Yılmaz, yaz tatillerinde evde oturmak yerine bilim ve farklı alanlarda eğitim veren bir kurumda çalışmak istediğini ifade etti. Kendi yaşıtlarının ilk başta şaşırdığını kaydeden Yılmaz şöyle konuştu:
“Bu durum hem benim bilgilerimi pekiştirmem açısından faydalı oldu, hem de diğer çocuklar için faydalı oldu. Müzeye gelen ziyaretçiler kendi yaşıtları olan birini karşılarında görünce daha rahat davranıyorlar. Bilime merakım büyük ve kendimi geliştirmek istiyorum. Bilim alanında bulunan deney aletleriyle çalışarak hem kendimi geliştiriyorum hem de diğer ziyaretçilere bilgilerimi aktarıyorum.
DÜNYADA KABUL GÖREN MODEL
4-12 yaş aralığındaki çocuklara hizmet veren Yenimahalle Belediyesi Evrensel Değerler Çocuk Müzesi’nin Başkentli çocuklara hem eğlenip hem de kendilerini geliştirebilme imkanı sunduğuna dikkat çeken Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Müzemizde yaz aylarında gönüllü olarak çalışan çocuğumuz eğitmenlerimizden öğrendiği bilgileri arkadaşlarıyla paylaştı. Bu eğitim modeli dünyada kabul gören bir model. Çocuklar kendi yaş gruplarıyla karşılıklı iletişim halinde bilgilerini paylaşıyorlar. Böylece çocuklar birbirleriyle rahat iletişim kurdukları için öğrenmeye açık oluyorlar ve verilen bilgileri kolayca kavrıyorlar” dedi.