IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 11:38
Ankara Büyükşehir Belediyesi 21. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Avrupa’da yaklaşık 33 ülkede ve 300 kentte tüm gün boyunca eşzamanlı olarak düzenlenen etkinliklerle kutlanan ve topluma bilimin sevdirilmesini amaçlayan “Avrupa Bilim ve Eğlence Günü” etkinliklerine katıldı
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde düzenlenen etkinliklerde, "Çocuk Üniversitesi"nin Toprak Bilim Okulu, Felsefe Okulu, Halk Sağlığı Kurumu, TÜBİTAK, LÖSEV ve Serebral Palsili Çocuklar Vakfı’nın stantlarını ziyaret eden ve küçük deneylere katılan çocuklar, katılacakları panel öncesinde de renkli saatler geçirdiler.
"Avrupa Bilim ve Eğlence Günü", Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen “Avrupa Komisyonu Horizon 2020 Programı Marie Curie Hareketi” tarafından desteklendi.
"BİLİM VE BİLİM İNSANI PANELİ"NE KATILDILAR
Etkinlik kapsamında düzenlenen ve başkanlığını Prof. Dr. Figen Gürsoy’un yaptığı panelde de Çocuk Meclisi’nden konuşmacı olarak katılan çocuklar, kendi bakış açılarından "bilim ve bilim insanını" değerlendirdiler.
Çocuk Meclisi Başkanı Ayşe Dila Karakaya, kendi açısından en önemli buluşun internet olduğunu belirtirken, “internetin babası” olarak bilinen Vinton Cerf’in çalışmalarını anlattı. Yurtdışında yaşayan bilim insanlarının başarılarına ilişkin örnekler veren Karakaya, “Yurtdışındaki bilim insanlarımızın tecrübelerinden, ülkemiz için de yararlanılması gerektiğine inanıyorum ve ümit ederim ki üniversitelerimiz, ülkemizde yetişen bilim insanlarına daha çok sahip çıkar; yeni nesiller, bilim alanında daha çok teşvik edilirler” dedi.
Başkan Yardımcısı Semih Can Bal da konuşmasına, Nobel Ödüllü İngiliz Kimyager Sör Harry Kroto’nun, “Bazı insanlar bilimin sadece etrafımızdaki teknolojiden ibaret olduğunu sanıyorlar. Hayır, bilim, bundan çok daha derindir. Bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel metottur” sözünü aktararak başladı. Bal, şöyle devam etti:
“Bugünün gelişmiş dünyasında, biz çocuklara bilimin sevdirilmesi çok önemlidir. Belki bir gün insanlığa yararlı eserler bırakan, yepyeni keşifler yapabilen, Türkiye’nin Edisonları, Graham Bell’leri, tarihe geçecek bilim insanları olabiliriz. Yeter ki merak etmekten, soru sormaktan, araştırmaktan vazgeçmeyelim, öğrenmenin ve araştırmanın daha zevkli hale geleceği, araştırmaktan heyecan duyacağımız, ezberciliğe dayanmayan bir eğitimle büyüyelim.”
“BÖCEK OKULU FAYDALI OLDU”
Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Esma Uysal da çocukların bilimle yakınlaşmasını sağlayacak dersler ve programlar geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, bilimin yeni nesillere sevdirilmesine yönelik bir eğitim sisteminin geliştirilmesi hayalini dile getirdi. Uysal, Çocuk Meclisi olarak son 3 yıldır katıldıkları “Böcek Okulu” gibi çalışmaların, bilimin çocuklara sevdirilmesinde büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
ÇOCUK MECLİSİ’NDE 21. DÖNEM HEYECANI BAŞLIYOR
Çocuklar, panelin sonunda anı fotoğrafları çektirdiler, kendilerine takdim edilen katılım belgeleri ve armağanlarla Üniversite’den ayrıldılar. Çocuk Meclisi üyesi minikler, kendilerine verdiği destekler nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e teşekkürlerini sunarken, Çocuk Meclisi’nin, 19 Ekim’den itibaren başvurularının alınmaya başlanacağı 21. Dönem’i için şimdiden heyecanlandıklarını belirttiler.