Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2007 00:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığının, "Mobilya Sektöründe Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Sona Erdirilmesi Projesi" kapsamında Ankara, İstanbul ve Bursa’da 4 bin 445 çocuk, çeşitli eğitim programlarına yönlendirildiler.
ILO tarafından finanse edilen ve ulusal, yerel kuruluşlar tarafından da desteklenen "Mobilya Sektöründe Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Sona Erdirilmesi Projesi"nde sona gelindi. Planlanan bir yıllık sürede yakalanan başarı nedeniyle altı ay daha uzatılan proje, mayıs ayı sonunda tamamlanacak. 18 yaşın altındaki çalışan çocuklar ile kardeşlerinden oluşan 2 bin 500 çocuğa ve 600 aileye ulaşılma hedefiyle yola çıkılan projede önemli başarılar sağlandı. Çocuk işçiliği gibi çok yönlü bir soruna kalıcı çözümler getirmek amacıyla ilgili bakanlıklar, işçi-işveren örgütleri, yerel yönetimler, üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmayı sağlayacak mekanizmalar kuruldu. Ulusal düzeyde "Merkezi Yürütme Kurulu" oluşturulurken yerel düzeyde "Çocuk İşçiliğini Önleme İl Komiteleri" kuruldu. Proje kapsamındaki çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi için 14 kurum ve kuruluşla protokoller imzalandı. Çok sayıda kurum ve kuruluşla da iş birliğine gidildi.
İŞVERENE ÇOCUK HAKLARI EĞİTİMİ Projede görev alan 22 iş müfettişi, sanayi sitelerinde denetimler yaparken, aynı zamanda iş yerinde çalışma koşullarının ve ortamının iyileştirilmesi konusunda eğitimler verdiler. İşverenlere yönelik eğitim faaliyetlerinde iş mevzuatı eğitimlerine 3 bin, iş sağlığı güvenliği eğitimlerine 3 bin, çocuk hakları eğitimlerine 2 bin 900 kişi katıldı. İş yerlerinde genel ve kontrol teftişi olmak üzere toplam 4 bin 696 teftiş gerçekleştirildi. Proje kapsamında 15 yaş altında 656, 15-18 yaş arasında bin 584 çalışan çocuğa ulaşıldı. Çalışan çocukların çalışma riski altında bulunan kardeşleriyle birlikte ulaşılan çocuk sayısı 5 bin 406’yı bulurken, çocuklardan 4 bin 445’i eğitim programlarına yönlendirildi.
OKUMA YAZMADAN ÖRGÜN EĞİTİME Proje kapsamında, bin 167 çocuk çeşitli sağlık kontrollerinden geçirildi. Çocuklara ilk yardım eğitimleri verildi. Çocuklar için müze ziyaretleri, yaz kampları, tiyatro, konser gibi etkinliklerin yanı sıra okul başarısını artırmak için çeşitli derslerde kurslar, uyuşturucu bağımlılığına karşı eğitimler düzenlendi. İllerde kurulan sosyal destek merkezlerine yönlendirilen çocuk ve ailelere, bu merkezler aracılığıyla gıda, giyim, kırtasiye yarımlarında bulunuldu. Proje kapsamında toplam bin 767 aileye ulaşıldı. Ailelere yönelik genel eğitimler, meslek eğitimleri ve gelir getirici eğitimler düzenlendi.
Geçici işçi uygulaması son bulmalı çağrısı
HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Vekili Metin Eser, "Geçici isçilere kadro öngören kanunun yürürlüğe girmesi, kazanılmış bir hakkın teslimidir. Geçici işçi uygulaması son bulmalıdır" dedi. Eser yazılı açıklamasında, belediyelerde çalışan geçici işçilerin, 57. Hükümet döneminde görmezden gelinerek yok sayıldığını ama bu durumun sendikayı yıldırmadığını belirtti. Aksine, bu durumun sendikanın çalışmalarını daha da yoğunlaştırdığını dile getiren Eser, mevcut Hükümet’in "Önce insan, önce emek" prensibi ile çalışması gerektiğinin altını çizdi. Geçici işçi uygulamasının, ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte son bulması temennisinde bulunan Eser, "Kadro hakkına kavuşan 218 bin 733 geçici isçimizi tebrik ediyorum" dedi.
GAP kümelenme eğitimi sona erdi
BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yürütülen Girişimci Destekleme Merkezleri Projesi (GİDEM) çerçevesinde düzenlenen "kümelenme" eğitimi sona erdi. Proje Koordinatörü Meral Sayın, "Kümelenme" eğitiminin sona ermesi dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışma sonucu yedi ipucuna ulaştıklarını belirterek, bunları şöyle özetledi: "Kümelenme için çalışılacak alanda kümelenme derecesi belirlenmeli. Küme içi ve dışı kurumlar arasında iletişim, işbirliği ve güven oluşturulmalı."