Çinçin ‘online’ olamadı

Güncelleme Tarihi:

Çinçin ‘online’ olamadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 16:27

Kentte, olaylarla gündeme gelen Çinçin, Google Maps’in Street View uygulamasında görüntülenemezken Yandex’in Panorama uygulamasında bazı cadde ve sokaklarıyla online olarak gezilebiliyor. Google’da Çinçin’in olmaması, 2007’de aynı bölgede yaşanan ‘kalaşnikoflu tehdit’ olayını akıllara getiriyor.

Haberin Devamı

Ankara’nın olaylarla anılan bölgesi Çinçin’in, Google Maps’in Street View(Sokak Görünümü) özelliğinde yer almaması, 2007’de aynı bölgede dijital harita çıkarma çalışması sırasında yaşanan ‘kalaşnikoflu tehdit’ olayını akıllara getirdi. Google’daki yetkililer, “Çinçin neden yok” sorusuna net bir yanıt vermezken, görüntüleme çalışmasını Google adına, farklı bir bilişim firmasının yaptığını söyledi. Ancak, Google’da olmayan sokak ve cadde görüntülerinin Yandex’in Panorama uygulamasına ise girmiş olması dikkat çekti.
Ankara Hürriyet, her iki arama motorunun da uygulamalarına girerek, Çinçin bölgesinde arama yaptı. Dünyanın her bir noktasından internet erişimi olan kişilerin karşılaştığı manzara ise şöyle:

GOOGLE İÇİN:

BÖLGE BEYAZ KALDI

* Google Haritalar hizmetinin sevilen özelliklerinden olan ‘Street View’ ekim ayı sonunda Türkiye’ye geldi. Harita üzerinden desteklenen bölgeleri oradaymış gibi gezebilme imkanı sunan Google Maps’in Street View uygulamasına girerek, örneğin, Hıdırlıktepe İlkokulu’nun adresini yazıp sağ altta yer alan insan simgesine tıklayınca Çinçin bölgesinin diğer bölgelerin haricinde mavi olmadığı görülüyor. Google Maps’ta mavi yollar gezilip görülebilecek yerler anlamına geldiği için Çinçin ile civarındaki cadde ve sokakların görüntüleri uygulamada bulunmuyor. Street Wiew uygulamasına Çinçin’in ve diğer alanların ne zaman gireceği ise merak konusu.

YANDEX İÇİN:

Haberin Devamı

* Yandex de ilk olarak 2011 yılında kullanıma sunduğu, Yandex.Haritalar servisi dahilinde 360 derecelik yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla şehirlerin ana sokak ve caddelerini sanal ortamdan gezip görmeye imkan veren panoramalarını Türkiye’nin önemli bir kısmını kapsayacak şekilde genişletti. İnternet üzerinden adım adım gezebilme imkanı sunan Yandex’in Panorama uygulamasına girerek Hıdırlıktepe İlkokulu’nun ismini yazdığınızda ise uygulama sayesinde adresteki sokak ve caddeler online olarak gezilebiliyor. Görüntülerde vatandaşlardan arabalara binalara kadar tüm detaylar yer alıyor.

2007’DE NELER YAŞANMIŞTI

Haberin Devamı

Çinçin, 2007 yılında Google’ın haritasını kullandığı Türk bilişim firması Başarsoft ekibinin kaleşnikofla tehdit edilerek mahalleye girememesiyle de gündeme gelmişti. Türkiye’deki bütün adresleri dolaşan ekibin giremediği tek mahalle Çinçin olmuştu. Şirket yöneticileri Çinçin’de yaşadıkları sıkıntıyı “Ankara’da saha çalışması yaparken ekiplerimiz oraya da gitti. Kalaşnikoflu biri, ekip otomuzu durdurup silah doğrulttu. ‘Geri dönün’ dediler. Üzerinde önemli noktalar olmasa da buradaki sokaklar haritamıza giremedi” şeklinde özetlemişti. Şirket sahibi Alim Küçükpehlivan, giremedikleri Çinçin Mahallesi’yle ilgili bilgileri başka haritalardan edindiklerini anlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!