Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Doğan, polenlerin çiçekli bitkiler tarafından meydana getirilen oldukça kuvvetli yapıya sahip üreme hücreleri olduğunu ifade ederek, “Polenler artı 400 santigrat dereceye kadar yakılamayan, bunun yanında bilenen en kuvvetli asitler, hidroklorik, hidroflorik, sülfürik asitler gibi bir takım kimyasal maddeler içerisinde kolayca yok edilemeyen yapılar oldukları için her zaman güvenilir bir şekilde adli olayların çözümünde kullanılabilmektedir” dedi.
TEMİZLENMESİ ÇOK ZOR
Polenlerin dört şekilde bitkiden taşındığını söyleyen Doğan, “Suyla, rüzgârla, böceklerle ya da kuşlarla taşınabilmektedir. Ancak herhangi bir nesneye ya da herhangi bir yere ulaştığında bunlar çıplak gözle görülemeyen yapılar oldukları için herhangi bir adli olaya girmiş bir insanın bu maddeleri kendisinden uzaklaştırması oldukça zordur” diye konuştu. Adli olaylarda herhangi bir bitkiye ait polen saptanırsa olayın nerede gerçekleştiğini söylemenin mümkün olduğunu ifade eden Doğan, şunları söyledi:
OLAY YERİ TESPİT EDİLİYOR
“Her bitkinin kendine özgü bir çiçeklenme söz konusu olduğu için yani her bitki belli dönemlerde çiçek açıyor. Bir adli olayda herhangi bir bitkiye ait polenleri teşhis ettiyseniz, o bitkini çiçeklendiği dönem belli olduğu için olayın meydana geldiği dönemi kolayca tespit edebilmekteyiz. Bunun yanında her bitkinin kendine özgü bir yayılış yeri mevcut. Her bitkiyi her yerde yetiştiremezsiniz. Adli olayda herhangi bir endemik bitkinin polenine rastlamışsanız o zaman olayın meydana geldiği yeri de kolaylıkla tespit edebiliriz. Örneğin Ankara Gölbaşı’nda sevgi çiçeği denilen bir bitkimiz var. Diyelim ki Kars’ta bir ceset buldunuz. Bu cesette yaptığınız incelemeler sonucunda eğer bu sevgi çiçeğine ait polenlere rastladıysanız o zaman bu ceset bir şekilde Ankara Gölbaşı’nda bulunmuştur diyebiliriz.”
TÜM DELLİLER İNCELENİYOR
Polis ve jandarma kriminal ekiplerinin topladıkları delilleri incelemeye aldıklarını belirten Doğan, “Olay yerinden alıp bize gönderdikleri toprak numunelerini ya da kişilerin pantolonları, montları, ayakkabıları olabilir. Buna benzer nesneleri inceleyerek üzerinde bulunan polenleri teşhis ediyoruz ve hangi bitkilere ait olduklarını belirliyoruz” şeklinde konuştu.