Fatma ORHAN/ ANKARA (AA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 00:00
Tarımda serbest danışmanlık desteği yüzde 122 arttırıldı. Geçen yıl, serbest danışmanlarla sözleşme yapan çiftçilere verilen 225 liralık destek, bu yıl için 500 liraya yüskeltildi.
TARIMDA zirai ilaç kalıntısı sorununun çözülmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve üretimin kayıt altına alınması açısından büyük önem taşıyan “Tarımsal danışmanlık” faaliyetinin yaygınlaştırılması amacıyla, uygulanan devlet desteği, bu yıl için yüzde 122 artırıldı. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti alımı için “Serbest tarım danışmanı” ile sözleşme yapan çiftçilere geçen yıl 225 lira destek verilirken, bu yıl için bu rakam 500 lira olarak belirlendi. Destek tutarı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde ilan edilmesine karşın, uygulama tebliği henüz yayımlanmadı. Desteğin uygulanmasına ilişkin tebliğin, yakında tamamlanması bekleniyor.
Kurslar 3 hafta sürecek
AB’de olduğu gibi “Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin özelleştirilmesini” öngören yönetmelik uyarınca tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri, bakanlık yanında, sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, tarımsal danışmanlık şirketleri, serbest tarım danışmanlarınca yerine getirilebiliyor. Tarımsal danışmanlık yapacak bakanlık çalışanları ile kendi nam ve hesabına çalışmak suretiyle tarımsal işletmelere, sivil toplum örgütlerine ve tarımdan girdi alan kuruluşlara tarımsal danışmanlık hizmeti sunacak danışmanların, öncelikle düzenlenen kurslara katılarak sertifika alması gerekiyor. Bu kurslar, bakanlık, üniversiteler, tarımsal alanda faaliyet gösteren kooperatif, birlik, dernek ve vakıflar ile gönüllü kuruluşlar, ziraat mühendisleri, veterinerler gibi bazı meslek örgütleri tarafından düzenleniyor. Toplam 3 hafta süren kurslar sonunda başarılı olanlara danışmanlık sertifikası veriliyor.
Bütçede 25 milyon lira ödenek ayrıldı
ŞİMDİYE kadar düzenlenen kurslarda, yaklaşık 4 bin kişiye tarımsal danışman sertifikası verildi. 2009 yılında verilen 225 liralık ödenekten 3 bin civarında çiftçi yararlandı ve toplam 1 milyon liraya yakın ödeme yapıldı. Danışmanlık hizmeti sözleşme imzalayan çiftçilere, geçen yıl destek verilmeye başlandı. Bu yıl işletme başına yapılacak danışmanlık ücreti 500 liraya yükseltilirken, ödemeler için bütçede yine 25 milyon lira ödenek kondu. Bu yılki uygulamadan çok sayıda çiftçinin yararlanması bekleniyor. Yönetmelik ile tarımsal işletmelere, sivil toplum örgütlerine, ziraat odalarına ve tarımdan girdi alan kuruluşlara tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak üzere “Tarımsal danışmanlık şirketi” kurma imkanı da getiriliyor. Yönetmeliğe göre, bünyelerinde danışman istihdam eden üretici örgütleri ve ziraat odaları, tarımsal danışmanlık dernekleri, vakıfları, şirketleri ve serbest tarım danışmanları tarımsal danışmanlık hizmetleri sunabilecek. Danışmanın, çiftçiye, tarımsal üretim, işleme ve pazarlama sürecinin bütün aşamalarında karşılaştığı problemler konusunda yardımcı olması gerekiyor.