Çiftçilere kuraklığa karşı Tosunbey tohumu önerisi

Güncelleme Tarihi:

Çiftçilere kuraklığa karşı Tosunbey tohumu önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 00:00

Ankaralı çitfçi kuraklığa karşı yeni arayışlara girerken, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Fazıl Düşünceli, "Çiftçinin 70’li yıllardan beri kullandığı Bezostaya buğday tohumu çeşidi yerine, artık kuraklıktan daha az etkilenen Tosunbey, Bayraktar, Demir 2000 gibi çeşitlere geçmesi gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE hububatta kuraklığın neden olduğu verim kaybını, 30 yıldır kullanılan Rus buğday tohumluğu "Bezostaya"nın yerine, "Bayraktar ve Tosunbey" gibi yeni yerli çeşitlere geçerek azaltmaya hazırlanıyor.

Kalitesi yüksek olmasına karşın kuru şartlarda verimi olumsuz etkilenen Bezostaya yerine, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü (TARM) tarafından geliştirilen Tosunbey ve Bayraktar çeşidi ekmeklik buğdayların tohumu, bu yıl ve gelecek yıldan itibaren çiftçiye daha fazla dağıtılacak.

Kuru şartlarda kullanılan ekmeklik buğday tohumluğunda yüzde 50-60’lara ulaşan Bezostaya’nın payı, giderek düşürülecek. Böylece çiftçiler, kuraklığa daha dayanıklı, verimi yüksek çeşitlere geçirilmiş olacak.

15 YENİ BİTÇİ ÇEŞİDİ : TARM Müdür Vekili Dr. Fazıl Düşünceli, TARM olarak şimdiye kadar 18 ekmeklik buğday, 10 makarnalık buğday ve 8 arpa, 6 nohut, 5 mercimek, 15 yem bitkisi çeşidi, geliştirdiklerini, bunlardan 21’inin tohumluk üretim haklarının TİGEM ve özel sektöre devredildiğini anlattı. Dr. Fazıl Düşünceli, özellikle Tosunbey, Bayraktar ve Demir 2000 çeşitlerinin yaygınlaştırılması ile Türkiye’nin kaliteli ekmeklik buğday ithalatından kurtulabileceğini söyledi.

VERİM KAYBI AZALIYOR : Dr. Düşünceli, "Kuru şartlarda çok daha iyi sonuçlar veren bu çeşitlerden Bayraktar’a geleceğin Gerek 79’u, Tosunbey çeşidine de geleceğin Bezostaya’sı olarak bakılıyor. Bezostaya yerine bu çeşitler ekilseydi, verim kaybı daha az olurdu. bezostaya 30 yıldır kullanılıyor. Normalde en geç 15-20 yılda çeşit değişikliğine gitmek gerekiyor. Gerek 79 ve Bezostaya çeşitlerinden vazgeçilmesi gerekiyor. Performans ve kalite açısından daha üstün çeşitler var" dedi.Verilen bilgiye göre, Tosunbey çeşidi buğday, geçen yıl Polatlı Ticaret Borsası’nda tonu 550 YTL’den satıldı. Un sanayicileri bunun ürütiminin özellikle artırılmasını istiyor.

Çiftçiye önerilen tohum çeşitleri

TARM Müdür Vekili Fazıl Düşünceli, kuru şartlarda üretim için çiftçiye tavsiye ettikleri tohumlar hakkında bilgi verirken, sulanan alanlar ve iyi toprak koşulları haricinde Bezostaya’dan kaçınmalarını önerdi. Ayrıca çiftçilerin, sürüm ve ekime, sonbaharda sürüm yapılmamasına, işlemenin baharda yapılmasına, toprağı alttan işleyen pulluklar kullanılmasına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. TARM tarafından geliştirilen ve kuru şartlar için çiftçiye tavsiye edilen buğday tohumlukların özellikleri şöyle:

BAYRAKTAR 2000: "300-350 mm yağış alan yerlerde dekara 280-370 kg, sulamalı şartlarda dekara 450-650 kg verim alınıyor. Soğuğa, kurağa ve yatmaya, sarı pasa dayanıklı. Kaliteli ekmeklik.

DEMİR 2000: "300-350 mm yağışta 270-360 kg, sulu şartlarda 400-600 kg verim alınıyor. Sarı pasa dayanıklı, birinci sınıf ekmeklik buğday.

TOSUNBEY: "300-350 mm yağışta 300-350 kg, sulu şartlarda 350-400 kg verim alınıyor. Sarı pasa dayanıklı birinci sınıf ekmeklik. Bezostaya’dan, Avutralya ve Kanada buğdaylarından daha kaliteli, özel sektör tarafından çok tercih ediliyor

İKİZCE 96: "300-350 mm yağışta 250-330 kg, yağışlı yerlerde 280-350 kg. Sarı pasa dayanıklı, birinci sınıf ekmeklik. Karahan, Sönmez, Gün 91, Dağdaş, Müfitbey, Kırgız 95 çeşitleri de ekim yerlerinin özelliklerine göre önerilen buğdaylar arasında. Makarnalık buğday üretiminin yüzde 80-85’i Kızıltan çeşidi tohumdan yapılırken, bunun yerine TARM tarafından geliştirilen Ç-1252 çeşidi TİGEM, Mirzabey çeşidi TTKKMB tarafından piyasaya sunuluyor.

Yeni fiyat kararnamesi eczacıları sevindirdi

TÜM
Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yeni ilaç fiyat kararnamesiyle eczacıların aylık yüzde 2’lik sermaye kayıplarının önlendiğini bildirdi. Nurten Saydan son 2,5 yıldır yaşanan ilaç fiyat indirimlerinden oluşan kayıplarının telafisi için mücadele yürüttüklerini belirterek, "Bu kararname bizi memnun etti" dedi.

Eczacıların ilaç fiyatlarının düşmesinden asla rahatsız olmadığını vurgulayan Saydan, ancak son 2,5 yıldır kurum iskontolarından kaynaklanan fiyat düşüşlerinin hemen yansıtılmasından dolayı eczacıların büyük sermaye kayıpları yaşadığını anlattı. Her eczanenin bu süre içinde ortalama 50 bin YTL civarında zarar ettiğini bildirdi.

Saydan, "Yeni fiyat kararnamesiyle eczacıların aylık yüzde 2’lik sermaye kayıpları önlenmiş oldu, yeni kararnameyle kurum iskontolarından kaynaklanan düşüşlerin artık fiyatlara hemen yansıtılmadığını, firmanın bunu hemen yansıtmak istemesi halinde ise eczanelerin stoklarında oluşacak kayıpları telafi etmek zorunda kalacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!