Güncelleme Tarihi:
KALECİK Karası üzümü üreticisi Davut Köse, tesis eksikliğinden dolayı üzümü işleyemediklerini ve şarap fabrikalarına satmak zorunda kaldıklarını anlattı. Şarap üretiminde aracıların ve firmaların kendilerinden daha çok kazandığını ileri süren Köse, “Ülke olarak patentini aldığımız üzümün yapılacak reklamlarla daha çok tanınmasını, iç ve dış piyasada daha çok tüketilmesini istiyoruz. Ancak imkanlarımız ve tesislerimiz çok yetersiz. Olgunlaşan üzümü hemen toplayıp işleyebileceğimiz tesisler yok. Zaten üzüm özellik olarak da uzun süre dayanmayan bir yapıya sahip, şarap fabrikalarına satmak zorundayız yoksa elimizde çürür” dedi.
Emeğimizi alamıyoruz
Köse, ilk zamanlarda üzümden oldukça iyi paralar kazandıklarını belirterek, “Bu işten güzel paralar kazanıldığını duyan gurbete okumaya giden hemşehrilerimiz bile geri dönüp asma aldı, üzüm bağı kurdu. Hatta şarap firmaları yöreye gelip aldıkları arazilerde fabrikalarını inşa etmeden üzüm bağlarını kuruyorlardı. Zamanla arz arttığı ve artık firmalar kendi üzümünü üretebilir hale geldiği için piyasada fiyatlar çok düştü. Bugün yaş haliyle pazarlarda 2-3 liraya sattığımız üzümü, şarap firmaları 70 kuruşa alıyor. Biz de bu fiyatlarla ne emeğimizin karşılığını alabiliyoruz ne de asmaların bakımını yapabiliyoruz” diye konuştu.
Büyük tesis lazım
Kalecik Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Metin Yeşiloğlu ise geçmiş yıllarda ilçede 300 üreticinin 2 bin ton Kalecik Karası üzümü ürettiğini, bu yıl da aynı miktarlarda ürün beklediklerini söyledi.
Yeşiloğlu, son zamanlarda üreticilerin sofralık üzüm asması yetiştirmeyi tercih ettiğini, bu asmaların daha fazla üzüm verdiğini belirterek, “Birkaç üretici dışında asma söken yok. Bunlar da ürün değişikliğine gitmek istemiş. Asma sökülmesiyle ilgili ciddi bir durum yok. Aksine her yıl daha çok asma dikiliyor” dedi.
Üzümün pazarlama olanaklarının çok fazla olmadığına dikkati çeken Yeşiloğlu, “Devlet, Avrupa Birliği kapsamında üzüm üreticisine desteklemeler yapıyor ancak biz elimizdeki üzümü daha iyi pazarlamak, daha çok çeşit halinde tüketiciye sunmak istiyoruz. Yapılan araştırmalarda üzümün sağlık için faydaları kanıtlandı. Avrupa’da ve Amerika’da üzümlü ekmekler çok ilgi görüyor. Özellikle de siyah üzüm istiyorlar. Bizim de Kalecik’in klima ikliminde yetişen üzümümüz var. Bunları değerlendirecek entegre, büyük, sürekliliği sağlayacak tesisler kurulması gerekiyor” diye konuştu.