Çiftçi bu ‘diken’i çok sevdi

Güncelleme Tarihi:

Çiftçi bu ‘diken’i çok sevdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 00:00

Anadolu’da yüzyıllardır hayvanlara yem için ekilen ve “diken” olarak bilinen aspir bitkisinin ekim alanlarının, ticari olarak ekilmeye başlandığı 2004 yılından bugüne kadar geçen sürede 100 kat arttığı bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi  Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, aspir ekiminin Anadolu’da yüzyıllardır geleneksel olarak  yapıldığını söyledi.
Prof. Dr. Akınerdem, kuraklığa dayanıklı, Anadolu orijinli aspirin 2004  yılında 100 hektarlık alanda ekiminin yapıldığını ifade ederek, 2010 yılında ise  ekim alanlarının 100 kat artarak 10 bin hektar sınırına dayandığını vurguladı.
Aspir bitkisinin son yıllarda üreticiler ve yağ sanayicilerinin  gündeminde de olduğunu kaydeden Akınerdem, bitkisel üretim desteklemelerinin  yağlı tohumlu bitkiler lehine daha da yüksek olmasının ilginin artmasında etkili  olduğunu belirtti. Akınerdem, 2011 yılı için kilo başına desteklemenin buğdayda 5, arpada 4  kuruş iken, aspirde 40 kuruş olduğuna dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!