Güncelleme Tarihi:
Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, aspir ekiminin Anadolu’da yüzyıllardır geleneksel olarak yapıldığını söyledi.
Prof. Dr. Akınerdem, kuraklığa dayanıklı, Anadolu orijinli aspirin 2004 yılında 100 hektarlık alanda ekiminin yapıldığını ifade ederek, 2010 yılında ise ekim alanlarının 100 kat artarak 10 bin hektar sınırına dayandığını vurguladı.
Aspir bitkisinin son yıllarda üreticiler ve yağ sanayicilerinin gündeminde de olduğunu kaydeden Akınerdem, bitkisel üretim desteklemelerinin yağlı tohumlu bitkiler lehine daha da yüksek olmasının ilginin artmasında etkili olduğunu belirtti. Akınerdem, 2011 yılı için kilo başına desteklemenin buğdayda 5, arpada 4 kuruş iken, aspirde 40 kuruş olduğuna dikkati çekti.