Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2008 00:00
Hafta sonu tatilini Ilgaz Dağı ve Küre Dağlarındaki milli parklarda geçiren Ankaralılar, rengarenk çiçekler arasında doğanın eşsiz güzelliklerinin tadını çıkarıyor.
AŞIRI sıcaklardan bunalan ve doğayı keşfetmek isteyen Ankaralıların ilk tercihleri arasında yer alan Ilgaz Dağı, 7 bin 800 kilometrekarelik ormanlık alanıyla büyüleyici görüntüler sergiliyor. Ilgaz Dağı’na gelenler, 1088 hektarlık milli park alanı ve çevresindeki göknar ve sarıçamlar arasında boy gösteren endemik çiçeklerle karşılaşıyor.
Fotoğraf tutkunları
Özellikle fotoğraf tutkunlarının keşfe çıktığı bölgede yer alan "Kastamonu Karanfili" (Dianthus Kastamboluensis) büyük ilgi görürken, sadece bu bölgede yetişen "Ilgaz Hazeranı" (Delphinium Ilgazense), "Kastamonu Sığırkuyruğu" (Verbascum Kastamunicum), "Ilgaz Fetuku" (Festuca Ilgazensis), "Yabani Kastamonu Sarmısağı" (Allium Kastambulense) gibi endemik türler, bölgeye gelen bitki bilimcileri tarafından yakından inceleniyor.
Çiçek tarlası gibi
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerim Güney, Ilgaz ve Küre dağlarındaki milli parklar ile etrafındaki geniş bir alanda yer alan bu bitkilerin bölgeyi adeta çiçek tarlasına çevirdiğini ifade ederek, etrafa yaydıkları güzel kokularla adeta insanları büyülediğini bildirdi.
Endemik bitki zengini
Söz konusu milli parklarda 100’den fazla endemik türün bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Güney, "Türkiye’nin her bölgesi çok güzel ancak Kastamonu ayrı bir güzel. Endemik bitki türü açısından Kastamonu Türkiye’nin en zengin illerinden birisi. Fotoğrafçılar için bu bölge bulunmaz bir dekor" dedi. Doç. Dr. Güney, Kastamonu’nun dünyanın sayılı doğa sporları , gezi, kamp ve karavancılık merkezlerinden birisi olduğunu da belirterek, kışın olduğu gibi yaz aylarında da bölgenin doğal ve tarihi güzellikleri ile önemli bir turizm merkezi olma özelliği bulunduğunu sözlerine ekledi.