Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2011 00:00
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Son iki yılda açılan ve kapanan KOBİ’lerin illere ve sektörlere göre dağılımı nedir? İş sahibi olan, işini kaybedenlerin sayısını açıklar mısınız?” diye sordu. CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Kronik sorunlar
İşsizlik ve yoksulluğun Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer aldığına dikkat çeken Ateş, “Gelir dağılımın her geçen yıl bozulması, yoksulluğun artması, tarım ve sanayide ithalata bağlı büyüme ve kronikleşen sorunlar Türkiye’yi sosyal ve ekonomik alanda tehlikeli bir noktaya sürüklemektedir” uyarısını yaptı. Ara malı girişindeki artışın, reel sektörü olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Ateş, Başbakan’dan şu sorulara yanıt istedi:
KOBİ’ler zor durumda
“ Son iki yılda gerçekleştirilen ara malı ithalatının başlıca ithalatçı sektörlere göre dağılımı nedir? Ara malı ithalatı hangi ülkelerden gerçekleştirilmiştir, bu ülkelere ne kadar döviz ödenmiştir? Bu ülkelere gerçekleştirilen ihracat miktarı nedir? Bunların ne kadarı ara malıdır? İthalat, tüketim ve girdi kullanımını özendirip, yerli üretimi baskılayan; sanayi sektörünü tamamen ithal girdiye bağımlı hale getiren, özellikle KOBİ’leri zor durumda bırakan, açıkları büyüten politikalara daha ne kadar devam edilecektir? Ara malı ithalatındaki artışın aynı zamanda yerli ara malı üreticilerinin işyerlerini kapatmasına ve işçi çıkarmasına yol açtığı gerçeğinden hareketle, yerli sanayiciyi koruyacak önlemler almayı düşünüyor musunuz? Açıklar mısınız?”
KOBİ’lere de esneklik şart
GENÇ Girişim Yönetişim Birliği (GGYB) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özbek, resmi kayıtlarda faal gözüktükleri halde üretime katılamayan atıl KOBİ’ler için acil çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Özbek, “Tüm donamı ile hazır ancak üretimden mahrum bekleyen işletmeler milli servetten kayıptır. Torba yasadan umut verici sonuçlar çıktı. Ancak atıl KOBİ’ler için farklı tedbirler alınmalı” dedi.
Belediyelere ve spor kulüplerine tanınan ödeme esnekliklerin KOBİ’lere de gösterilmesi gerektiğini belirten Özbek, “Belediyeler kamuya olan yüklü borçlarına rağmen işleyişlerine devam etme şansına sahipler. Spor kulüplerine de ayrıcalıklar ve çok uzun taksitlendirme imkanı sağlanıyor. Sanayi Stratejisi, girişimi teşvik ve ihracat gibi konularda çok önemli adımlar atılmasını sağlayacak. Ancak atıl haldeki KOBİ’ler bu stratejide de atıl kaldı. Borç batağındaki küçük işletmeler üvey evlat muamelesi görmesin” dedi.
Türkiye’de şalteri kaldırdığında üretime geçecek KOBİ sayısının yaklaşık 200 bin civarında olduğunu belirten Özbek, “Bu rakam yaşadığımız işsizlik sorununda, istihdam rakamlarının neredeyse yarısını karşılayacak üretim sahası demek” diye konuştu.