Kamuran AKKUŞ / A.A.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2008 00:00
Bu cezaevinde mahkumlar sigortalı. Çünkü onlar mandıra, tavuk, PVC atölyelerinde ücretli olarak çalışıyorlar. "Bizi hayata bağladılar" diyen mahkumlar ürettikleri PVC’yi montaj için bazen başka şehirlere bile gidiyorlar.
KALECİK Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndaki mandıra, tavuk, PVC atölyelerinde 70 hükümlünün tamamı ücretli ve sigortalı olarak çalışıyor.
Cezaevi, İş Yurdu Müdürlüğü atölyeleriyle hükümlüler ve personelin katkılarıyla "fabrika gibi" hizmet üretiyor.
Ceza ve İnfaz Kurumu Müdürü Kasım Demiralp, asıl amaçlarının kar değil, meslek edindirdikleri hükümlüleri rehabilite edip topluma kazandırmak olduğunu belirterek "İş kollarımızın 2007’deki faaliyet karı 500-600 bin YTL’dir. 2008 karımız ise 1.1 milyon YTL civarında olacak" dedi.
Demiralp, mandıranın büyütülmesi ve PVC atölyesindeki üretimle karın katlanacağını da söyledi.
Hükümlülerin ücret ve prim gelirlerinin yanı sıra sigortalandıklarını da bildiren Demiralp, "Böylelikle tamamı sigortalı olan hükümlü arkadaşlarımızın aileleri de sosyal güvenlik şemsiyesine, sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanma imkanına kavuşmuş oluyor" diye konuştu.
Kapasite günde 15 tona çıkacak
1994’te kurulan 10 hükümlü ve beş infaz koruma memurunun görev yaptığı mandıraya, ilçe ve civar illerden her gün cezaevi aracıyla süt toplanıyor. Sütler, mandırada işlenerek, beyaz peynir, yoğurt, tereyağı ve lor üretiliyor.
"Kalecik" markasıyla piyasaya sürülen ürünler, Ankara ve çevresindeki askeri kurum, hastane ve okullar ile diğer resmi kurumlara satılıyor. Ayrıca haftanın bir günü Anadolu’daki cezaevlerine mandıra ürünleri sevk ediliyor.
Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) çerçevesinde AB fonlarından 90 bin YTL’lik hibe makine temin edilen mandırada, günlük ürün işleme kapasitesi 3 tondan 8 tona çıktı. Gelecek ay başlayacak çalışmayla mandıranın büyüklüğü 300’den 800 metrekareye, günlük ürün işleme kapasitesi ise 15 tona çıkarılacak.
Kapasite artırımının hükümlülere yeni iş imkanı ve hayvancılığın kalkındırılması anlamına geldiğini dile getiren Müdür Demiralp, geçen yıl 700 ton üretim yaptıklarını belirterek, "Ürünlerimiz hiçbir katkı maddesi içermiyor, yüzde yüz doğal. Fiyatlarımız da eş değer ürünlere göre daha uygun. Büyük talep gören ürünlerimizi, yılbaşından sonra marketlere de vereceğiz" diye konuştu.
SRAP Projesi kapsamında 2007’de hizmete giren PVC Atölyesi ise, Türkiye’deki cezaevleri arasında ilk olma özelliğine sahip. Demiralp, bir atölye şefi ve 11 hükümlünün çalıştığı atölyeye ilişkin şu bilgileri verdi:
"Hükümlülerimiz, PVC işi dışında maliyet hesaplamasını da öğrendikleri için dışarıda daha kolay iş bulabilecekler. Günde altı daireyi anahtar teslim yapabilecek kapasiteye sahibiz. 90 bin YTL’lik makineleri 60 bin YTL’ye temin ettik. Bakanlığımızdan yardım almadık, atölye binamızın çimentosundan inşaatına kadar her şeyini hükümlülerimiz yaptı."
Mahkumlar İnegöl’e montaja gittiler
İlk olarak Sincan İnfaz Kurumu’na iş yaptıklarını anlatan Demiralp, şöyle dedi:
"Ardından Bursa İnegöl Cezaevinin işini aldık, hükümlü arkadaşlarımız oraya giderek montajı da kendileri yaptı. Kalecik MYO, Ankara Çocuk Eğitim Evinin PVC kapı pencere, bakım onarım, boya badanası, Kırşehir Açık Cezaevi’nin işini yaptık. 11 cezaevinin işini almaya da talip olduk, 2. müdürümüze bu konuda görev verdik. Ankara ve Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlükleriyle de temastayız. Dışarıya göre çok düşük maliyetle bu işleri yapıyoruz.
Kurumdaki, 1 civciv büyütme ve 2 adet tavuk kümesinden oluşan Tavuk Atölyesi’nde, yumurta tavukçuluğu yapılıyor.
Kalecik Karası’ndan pekmez üretilecek
CEZAEVİNDE ayrıca 10 dönüm alanda Kalecik Karası bağı kuruldu. Bu yıl deneme üretimi yapıldı. Bağda yetişen üzümlerden pekmez üretilecek.
Dört hükümlünün çalıştığı bağda, 40 bin YTL’lik tesis yatırımıyla gelecek yıl üretime geçilmesi planlanıyor.
Cezaevinde, Halk Eğitim Merkezi destekli açılan kurslardaki eğitim gören hükümlülere usta öğretici belgeleri veriliyor. Bugüne kadar sıhhi tesisatçılık, konfeksiyon makinelerini kullanımı, berberlik, et ızgaracılığı, karo fayans ve boya badana ustası yetiştirme kursu da açıldı.
Kurumun, 2006’de 32 olan eğitim notu, 2007’de 98’e yükseltildi.
Bizi hayata bağladılar
ATÖLYELERDE çalışan ve kurslara katılan hükümlüler, "Sigortalı olarak çalışıyoruz. Ailemize yük olmuyoruz. Ücret de alıyoruz. Ayrıca meslek de öğreniyoruz" diyerek çalışmalardan övgüyle bahsediyor.
Tavuk atölyesinde çalışan hükümlü Emrah Saraç, "Yedi aydır bu cezaevindeyim. Burada çalışıp meslek öğrenerek hayata kendimizi daha güzel hazırlayabiliyoruz. Bize burada değer veriliyor, bizi hayata bağladılar. Sigortamız var" dedi.
Bilgisayar kursiyeri hükümlü Oktay Bostan ise "Burada cihazı açma kapatmadan başlayarak bilgisayar kullanmayı öğreniyoruz" diye konuştu.