Cevzcan’dan Ankara’ya şifa yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Cevzcan’dan Ankara’ya şifa yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 09:20

Akciğerinde gelişen bronşektazi (bronşların aşırı genişlemesi) hastalığı nedeniyle zor günler geçiren 11 yaşındaki Afganistan vatandaşı Ahmad Oraz, sağlığına Başkent’te kavuştu.

Haberin Devamı

Afganistan ile Türkiye sağlık bakanlıkları arasındaki protokolle birlikte tedavi için Ankara’ya getirilen Oraz, Sosyal Bilimler Üniversitesi Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (Sanatoryum Hastanesi) yapılan başarılı ameliyatın ardından iyileşti.

AFGANİSTAN VE PAKİSTAN’DA TEDAVİ EDİLEMEDİ

Afganistan’ın Cevzcan vilayetinde yaşayan 11 yaşındaki Ahmad Oraz, hastalığı nedeniyle ülkesindeki sağlık kuruluşlarına başvurdu. Buradaki girişimlerden bir sonuç alamayan Ahmad, tedavi için babası Şahin Oraz ile birlikte Pakistan’a gitti. Pakistan’daki girişimlerden de bir sonuç alınamayınca Afganistan Sağlık Bakanlığı devreye girdi. Türkiye ile kurulan temasların ardından Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Ahmad’ın Ankara Sanatoryum Hastanesi’nde tedavi edilmesi için girişimde bulundu. Alınan izinlerin ardından Ahmad, babası Şahin Oraz ile birlikte Başkent’e sevk edildi.
Sanatoryum Hastanesi’nde yapılan tetkiklerin ardından sağ akciğer alt lobunda bronşektazi tanısı konulan minik Ahmad, ilaç tedavisi uygulandıktan sonra ameliyata alındı. Başarılı geçen, video yardımlı torakoskopik cerrahi ameliyatının ardından Ahmad, hızla sağlığına kavuştu.

SAĞ AKCİĞER ALT LOBUNDA BRONŞEKTAZİ

Haberin Devamı

Sanatoryum Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Sadi Kaya, yaklaşık 2 ay önce Sağlık Bakanlığı’ndan Ahmad ile ilgili bir yazı geldiğini ve tedavisinin mümkün olup olmadığının sorulduğunu belirterek, “Filmlerini değerlendirdik ve tedavi edebileceğimizi bildirdik. Hastamız babasıyla birlikte geldi. İncelemizde tüberküloz olabileceği şüphesiyle bir araştırma yaptık. Enfeksiyonu da vardı. Tedaviye başladık. Tüberküloz araştırmasında bir mikrop bulamadık. 15 günlük ilaç tedavisinin ardından çektiğimiz tomografide sağ akciğerin alt lob superior segmentte bronşektazi (bronşların aşırı genişlemesi) olduğunu ve ameliyat edilmesi gerektiğini gördük” diye konuştu.

YETİŞKİNLERDE BİLE ZOR BİR AMELİYAT

Op. Dr. Kaya, tedavi için iki yöntem olduğunun altını çizerek, “Birincisi açık şekilde ameliyat diğeri de kapalı. Çocuklarda kapalı ameliyat pek yapılamıyor. Ancak Ahmad’da kapalı yöntemle akciğerin alt lobunda hasta olan bir kısmı çıkardık. Hastamız şu anda iyi durumda” dedi. Sanatoryum Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Doç. Dr. Göktürk Fındık ise, “Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) ile akciğerinin 10’da 1’i çıkarıldı. Normalde erişkinlerde bile yapılması zor bir ameliyattır. Çocuklarda çok daha zordur, hatta bu yöntemle çocuklarda yapılan ilk ameliyat olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

8 YIL BOYUNCA TÜRKİYE’NİN KONSOLOSLUĞUNDA ÇALIŞTI

Türkiye Cumhuriyeti’nin Afganistan’daki Başkonsolosluğu’nda 8 yıl boyunca koruma görevlisi olarak çalışan baba Şahin Oraz da Türk yetkililere teşekkür etti. Baba Oraz, “Başka ülkede tedavi ettirmem gerektiğini söylediler. Türkiye’ye getirdik ve Allah’a şükürler olsun tedavisi yapıldı. Çok memnunuz, çocuğum iyileşti. Tüm doktorlarımızdan Allah razı olsun” dedi.

ENDOSKOPİK CERRAHİDE ÖNCÜLÜK YAPIYOR

Sanatoryum Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Göktürk Fındık, 5 yıl öncesine kadar tedavisi yapılamayan birçok vakanın artık başarıyla ortadan kaldırılabildiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:
“Artık açık olarak yaptığımız hemen her vakayı kapalı olarak da yapabiliyoruz. Son yıllarda endoskopik cerrahide hem vaka çeşitliliği hem de sayı açısından öncü rol oynamaktayız. Tabii hastanemizin bu duruma gelmesinde Sağlık Bakanlığımız ve hocamız Op. Dr. Sadi Kaya’nın emeği büyük.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!